Kako je izgledao "otac bodybuildinga" 1893. godine - Body.ba

Eugen Sandow

Kako je izgledao "otac bodybuildinga" 1893. godine

Piše: Body.ba

Petak, 29.09.2017.

Kako je izgledao "otac bodybuildinga" 1893. godine

Prije whey proteina, aminokiselina, sintetičkog testosterona, hormona rasta, pa i proizvodnje stotina različitih sprava za perfektno pogađanje svakog mišića na tijelu, također su živjeli fantastično razvijeni ljudi. Eugen Sandow je najveća legenda bodybuildinga i sami začetnik tog sporta u njegovom modernom obliku.

Rođen je 2. aprila 1867. godine u Königsbergu u Kraljevini Pruskoj, današnjem Kaliningradu u Rusiji od oca Nijemca i majke Ruskinje, a nakon napuštanja Pruske kako bi izbjegao regrutaciju u vojsku, krenula je i njegova karijera na takmičenjima u snazi širom Evrope, gdje je vrlo brzo stekao popularnost kako zbog sirove snage, tako i zbog svog nevjerovatno mišićavog izgleda.

Eugen Sandow je prvi vidio inspiraciju u grčkim skulpturama koje je detaljno analizirao i trudio se njihove mjere i simetričnost razvijenosti mišića razviti i na sopstvenom tijelu. Upravo je on prvi pozirao u istim položajima u kojima su ovjekovječeni drevni grčki divovi, a što je i danas glavni ideal bodybuildinga.

Šta Eugen Sandow znači za bodybuilding, najbolje govori to što se na čuvenom takmičenju Mr. Olympia jednom godišnje najboljem od najboljih na Planeti dodjeljuje zlatna medalja i pobjednički trofej - legendarna skulptura Sandow.

U prilogu možete pogledati jedan iznimno rijetki snimak Eugena Sandowa iz davne 1983. godine, koji je svojevremeno prikazivan čuvenim edisonovim kinetoskopom, uređajem poznatim po tome što je pokrenuo razvoj kinematografije.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Koje su najbolje, a koje najlošije poze spavanja

Pronađite svoju

Koje su najbolje, a koje najlošije poze spavanja

Ljudi u prosjeku provode 2500 sati godišnje spavajući, što je zaista jedan dug vremenski period koji...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Iza rekordera bh. sporta stoji isti koncept

Trening sa šampionima

Iza rekordera bh. sporta stoji isti koncept

Otvoreni trening sa šampionima, mladim i uspješnim bh. sportistima i sportistkinjama, karatistom Merisom...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)

>Namirnice koje ne treba jesti kada smo prehlađeni

Za brže ozdravljenje

Namirnice koje ne treba jesti kada smo prehlađeni

Tokom faza promjene vremenskih prilika kakve su posebno karakteristične za jesen i proljeće, pojava prehlada...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)