Proizvodi koji štete zubima - Body.ba

Savjeti

Proizvodi koji štete zubima

Piše: Body.ba

Petak, 09.08.2013.

Pored redovne higijene zuba i njihovo čišćenje zubnim koncem, ispiranjem sa vodicom, zube možete sačuvati i hranom koju jedete. Ili ih možete uništiti, na vama je izbor.

Suho voće
Iako su bolja alternativa od kolača ili čokolade poslije ručka, velika količina šećera koja se nalazi u njima se lijepi za zube. Taj se šećer na zubima ne razgrađuje brzo, pa će se na taj način bakterije koje se nalaze na zubima lakše množiti. Svježe voće je sasvim druga priča, jer šećer koji se u njima nalazi lakše se miješa sa pljuvačkom. Čak se i voćni sok lakše pere sa zuba.

Sokovi
Gazirani sokovi mogu ošteti zube ako ih često konzmurate, jer su na taj način zubi izloženi kiselini koju oni sadrže. Ukoliko već konzumirate ovakve sokove, potrudite se da ih pijete brzo.

Alkohol
Možda niste znali, ali alkoholna pića smanjuju lučenje pljuvačke koja ima prirodnu funkciju da čisti zube. Zbog ove činjenice, alkohol može uzrokovati probleme i sa nepcem.

Citrusno voće
Ovo je vrsta hrane koja sadrži dosta kiselina, koji se ne mogu saprati samo vodom.

Škrob
Ukoliko vam se ishrana temelji na bijelom hljebu i krompirima, vodite računa o vašim zubima, jer se škrobna hrana dugo zadržava na zubima i na taj se način stvaraju razne naslage.

Kafa i čaj
Pored toga što vam boje zube, ova pića mogu vaše zube učiniti ljepljivim, pa hrana koju jedete nakon toga će se puno lakše lijepiti za njih. Zato je bolje da kafu i čaj pijete poslije jela.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>10 fitness ciljeva koji će vas dovesti u formu

Pravi put do top forme

10 fitness ciljeva koji će vas dovesti u formu

Ciljevi postavljeni u smislu, "ove godine želim skinuti salo", nisu dovoljno dobro precizirani i u velikoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Revolucija u sportu - adidas Alphaskin

U saradnji sa NASA-om

Revolucija u sportu - adidas Alphaskin

Ova sportska "revolucija"/ ALPHASKIN dio je tehnološkog ostvarenja kompanije adidas koja je u saradnji sa...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Sve što vam treba: Šest pravila mršanja

Za odlučne

Sve što vam treba: Šest pravila mršanja

Prije svega da razjasnimo osnovnu stvar, ono što svi pretili žele je smanjenje masnih naslaga na tijelu i tu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)