"Sigurne" sprave na kojima rizikujemo veće povrede - Body.ba

Djeluju sigurno, ali...

"Sigurne" sprave na kojima rizikujemo veće povrede

Piše: Body.ba

Subota, 29.03.2014.

"Sigurne" sprave na kojima rizikujemo veće povrede

Sprave za vježbanje su izmišljene kako bi predstavljale sigurniju alternativu od samih vježbi sa tegovima. Međutim, nekada je njihova funkcija u potpunoj suprotnosti sa prvobitnom namjenom jer tijelo mogu staviti u neprirodan položaj i tako dovesti vježbača na korak do povrede.

Zbog toga, neke sprave bi definitivno trebalo izbjeći, te se posvetiti alternativama koje pogađaju iste mišićne grupe, ali su znatno sigurnije za izvođenje.

- Sprava za sjedeći zaokret

Ove sprave mogu izazvati više problema sa donjim leđima nego što mogu donijeti dobrog u vidu zatezanja stomaka. Lumbardni dio kičme se može zaokrenuti samo 13 stepeni, pa ga izvođenje ove vježbe stavlja u jako nepovoljan položaj. Osim toga, svrha donjih leđa je da izdrže zaokrete, a ne da ih proizvode.

Kao alternativu vježbanju na ovoj spravi možete koristiti plank, povlačenja kabla u stranu.

- Ekstenzija leđa

Crna ovca među vježbama za leđa. Problem kod ove vježbe je taj što se tijelo nalazi u poziciji koja onemogućava zatezanje stomaka, gluteusa i zadnje lože, koji u stvari štite lumbardni dio kičme. Sve to znači da vježba leđne ekstenzije vrlo lako može izazvati povredu lumbalnog diska.

Alternative: Ekstenzija leđa ležeći i mrtvo dizanje (iako slovi za jednu od najopasnijih vježbi uz pravilno izvođenje mnogostruko je sigurnija čak i sa velikim kilažama od ekstenzije leđa).

- Sprava za trbušnjake

Razmislite dva puta prije izvođenja trbušnjaka. Zbog tendencije naginjanja vrata naprijed, ispred ramena, kao i savijanja kičme na tako neprirodan način, čini ovu vježbu jako opasnom, a posebno za ljude koji veći dio dana provode sjedeći. Kada na sve to dodamo još dodatno opterećenje u vidu težina koje dodajemo na spravi, mogućnosti povreda kičme su u znatnom porastu.

Kao alternative se mogu koristiti izvođenje planka sa lopte za pilates, te vježbanje sa točkom za trbušnjake.

- Smith mašina

Treba izbjegavati vježbanje na smith mašini, a posebno se to odnosi na čučnjeve, bench potisak i mrtvo dizanje. Iako je glavni adut ove sprave taj što je na njoj moguće zaustaviti opterećenje u svakom trenutku kada postane preteško, zbog čega i djeluje jako sigurno, šipka se na smith mašini kreće fiksnom putanjom, što istovremeno znači da se se ramena i ostalih zglobovi dovode u dosta loše pozicije. Kao dodatni dokaz protiv vježbanja na popularnom smithu je i to što ovakav način vježbanja dokazano balansira i smanjuje opterećenje, te povećava stabilnost. Rezultat svega toga je slabiji napredak i aktiviranje manjeg broja mišićnih grupa nego što je to slučaj kod izvođenja istih vježbi sa samim tegom.

Dakle, alternative za vježbe na smith mašini su iste te vježbe ali koje se izvode sa samim tegom.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Koliko treninga sedmično je dovoljno?

Pronađite balans

Koliko treninga sedmično je dovoljno?

Koliko treninga na sedmičnoj osnovi je u stvari idealan broj, koliko fizičke aktivnosti vodi do...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Pušenje i treninzi: zašto je to loša kombinacija

Nerijetko viđeni spoj

Pušenje i treninzi: zašto je to loša kombinacija

Spoj nespojivog, fizičkog izazova za organizam koji pročišćava pluća i pokreće krvotok sa dubokim udisanjem...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Bol u donjim leđima: 4 koraka koja ga otklanjaju

Spas za bolna leđa

Bol u donjim leđima: 4 koraka koja ga otklanjaju

Bol u donjem dijelu leđa obično je izazvan jednim od tri razloga - skraćenim mišićima u predjelu kukova,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)