Omiljena namirnica koju voli cijeli svijet, mogla bi uskoro postati samo privilegija jako imućnih baš kao i što je bilo nekada u prošlosti, a crne prognoze ne dolaze od nekih običnih analitičara već od vodećih proizvođača čokolade.
Problem u najavi: Proizvođačima ponestaje kakaovca
Jedemo previše čokoladeKakaovac inače raste u toplim krajevima Planete, prvenstveno u Obali Slonovače i Gani, budući da ove dvije afričke zemlje proizvode čak 70 posto svjetskih zaliha kakaovca.
Upravo u tim krajevima je u posljednje vrijeme sve prisutnija suša, ali ni to nije toliki problem kolika je sve veća potražnja za čokoladom.
Jednostavno, prema tvrdnjama čelnih ljudi nekih od najjačih svjetskih proizvođača čokolade, svi jedemo previše ovog slatkog proizvoda, a taj trend iz godine u godinu samo raste.
Tako je na primjer, prošle, 2013. godine svjetsko stanovništvo pojelo 70.000 tona kakaovca više nego što je uopšte u toj kalendarskoj godini proizvedeno, a do 2020. godine taj trend bi mogao preći milion tona, dok bi nastavak istog principa korištenja još deceniju donio potrošnju od oko dva miliona tona, što je potpuno nelogično.
Zbog navedenog je cijena čokolade na tržištu 2012. godine počela rasti, te će skok neminovno biti nastavljen. Kao problem se navodi sve veća potražnja za čokoladom u Kini, koja lagano dostiže zapadnu Evropu, ali i sve veća proizvodnja crne čokolade koja sadrži i do 70 posto kakaovca, za razliku od prosječne koja sadrži oko 10 posto.
Treba dodati i to da oni koji proizvode kakaovac i na svojim leđima održavaju 110 milijardi dolara vrijedan godišnji obrt u industriji čokolade, su daleko najsiromašniji ljudi u cijelom lancu, a tu su neminovno iskorištena i djeca za koju se pretpostavlja da samo u Obali Slonovaće njih 800.000 biva izrabljivano zbog naših ugodinih trenutaka uživanja u čokoladi.