Manje sna - više kilograma - Body.ba

Bolje vam je da spavate

Manje sna - više kilograma

Piše: Body.ba

Utorak, 07.01.2014.

Manje sna - više kilograma

Svako želi da u novoj godini bude zdraviji, da se hranite zdravo, da budete pod manjim stresom, da uštedite dovoljno novca, da više vježba, ali sve to nekako uvijek izmakne kontroli. Glavni krivac za to može biti nedostatak sna. Ako dobro i dovoljno spavate, bolje ćete funkcionisati tokom dana. 

"Kod brojnih pacijenata postoji pogrešno mišljenje, da je dovoljno 4 do 5 sati sna. Svi znamo koliko je opasno stanje, kada vam nedostaje sna i odmora.", ističe doktor Ayllon Ejvadin, profesor neurologije i ekspert na temu poremećenog sna. 

Malo sna je povezano sa debljanjem, ali još uvijek nije potvrđeno na koji način nedostatak sna djeluje na debljanje, iako su brojna istraživanja rađena baš na ovu temu. 

Tačno je da ljudi koji spavaju manje, imaju više vremena za jelo, ostaju kasno naveče i najčešće tada jedu, kada ne trebaju. Na taj način unose puno više kalorija. Osim toga, nedostatak sna djeluje tako da otvara apetiti, vjerovatno zbog disbalansa hormona koji kontrolišu glad.

U istraživanjima koja su rađena u 2012. godini, su otkrila da nedostatak sna povećava nivo grelina, koji uzrokuje glad kod muškaraca, a umanjuje nivo hormona koji potiskuje glad kod žena. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Stop beskrajnom kardiju ako želite izgledati dobro

Evo i zašto

Stop beskrajnom kardiju ako želite izgledati dobro

Nevjerovatno veliki broj osoba kardio vježbanje smatra glavnim i nedodirljivim načinom popravljanja tjelesne...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Jedan od najboljih: Dennis Wolf najavio povratak

Vuk se vraća!

Jedan od najboljih: Dennis Wolf najavio povratak

Jedan od najboljih bodybuildera današnjice Nijemac Dennis Wolf koji se na bini nije pojavio još od 2015...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Naučite kontrolisati glad i dođite do dobre forme

Devet trikova

Naučite kontrolisati glad i dođite do dobre forme

Osjećaj gladi je prvi i osnovni krivac za višak kilograma i užasnu tjelesnu formu koje se stidi većina ljudi....Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)