Osmerostruki Mr. Olympia

Ronnie Coleman: Najveći Mr. Olympia svih vremena

Piše: Alem Haznadarević

Četvrtak, 25.09.2014.

Svaki profesionalni bodybuilder sanja izlazak na najveću scenu, a osvajanje titule Mr. Olympia slobodno možemo nazvati snom svih snova velikih momaka. Kada bilo ko od njih ponese ovu titulu, on je samim tim postao legenda. Međutim, kada neko osam puta zaredom porazi sve rivale i bude proglašen najvećim, to je već nešto sasvim drugo.

Ronnie Coleman je čovjek koji je postigao upravo to, u svojoj profesionalnoj karijeri je osvojio fascinantnih osam titula Mr. Olympia i jedna je od dvije žive ikone ovog sporta koje su nadmašile čuvenog Arnolda Schwarzeneggera i njegovih 7 titula. "Big Ron" tako stoji rame uz rame sa drugom velikom legendom Lee Haneyjem, koji je na tronu također bio osam puta.

Rođen 13. maja 1964. godine u Monroeu u Lousiani, a odrastao u obližnjem Bastropu, Ronnie Dean Coleman se od malih nogu bavio američkim fudbalom, a u početku nije mogao ni sanjati da će bodybuilding biti njegov životni poziv. S obzirom na to 1986. godine je diplomirao računovodstvo na Grambling State univerzitetu, te je želio ostvariti stabilnu karijeru u struci. Da je uspio, vjerovatno nikada ne bismo čuli za Ronnieja Colemana.

Potraga za boljim životom ga je odvela u Dallas gdje je mislio da će uspjeti naći bolji posao, ali jedino što mu je krenulo za rukom je to da raznosi novine i pizze. Bio je to za njega, kako kaže, najteži period života, sve dok u novinama nije vidio da je izašao konkurs za prijem u policiju u Texasu na koji se i prijavio.

Sve vrijeme je vježbao sa tegovima, a 1989. godine kolege s posla su ga nagovorile da posjeti čuveni Metroflex Gym, dom mnogih poznatih bodybuildera i powerliftera. Odmah ga je zapazio vlasnik Metroflexa Brian Dobson koji je shvatio da ispred sebe ima "genetsko čudo" te mu je ponudio doživotno besplatno članstvo ako bude njegov trening partner i ako se bude takmičio ispred njegove teretane. Rekao mu je da može biti Mr. Olympia što se na kraju ispostavilo kao neka vrsta proročanstva.

Već naredna 1990. godina je za Big Rona donijela prvo takmičenje i odmah prvu titulu Mr. Texas, gdje je pobijedio u i u teškoj i u apsolutnoj kategoriji, a zanimljiv je podatak da u novoj teretani do tada trenirao svega četiri mjeseca. Sudije su shvatile da on ima gornji dio tijela, a posebno ruke zrele čak i za izlazak na Mr. Olympiju, dok je trebalo još posla uraditi na donjem dijelu.

Godinu za godinom, Coleman osvaja brojna takmičenja, a za kompletan njegov uspon se može reći da nije trajao naročito dugo, budući da je sav njegov potencijal munjevitom brzinom dolazio do izražaja, vidjelo se da je to lider u nastanku. Kada je 1995. godine stigla prva pobjeda na takmičenju sa PRO značkom (Canada PRO Cup), te nakon što je godinu kasnije uskočio na A-listu, samo se čekao trenutak kada će Big Ron pokazati svoj puni potencijal. 1998. godina je bila njegova zlatna, jer upravo tada je stiglo njegovih pet minuta, pet minuta koje su trajale duže nego što je iko mogao i očekivati.

Sve je krenulo 10. oktobra 1998. godine u Madison Square Gardenu u New Yorku kada je dečko iz sjene, koji nije imao toliku pažnju javnosti poput Flexa Wheelera, Kevina Levronea, Shawna Rayja, Nassera El Sonbatyja i drugih, izašao na binu sa tada nešto više od 113 kilograma suhe mase čistih mišića. Tada 34-godišnji Ronnie Coleman proglašen je nasljednikom velikog Doriana Yatesa, koji je prethodnih šest godina ovu titulu držao u svom vlasništvu. Bila je to tek najava onoga što slijedi.

Godinu za godinom policajac iz Texasa bio je nedodirljiv na vrhu, a sa svojih 180 centimetara visine i fascinantnih 135 kilograma mase na kasnijim takmičenjima (150 kg van sezone), bio je najveći Mr. Olympia ikada. Na krovu svijeta bodybuildinga zadržao se dugih osam godina, tako da se može pohvaliti u biografiji da je bio prvak 1998., 1999., 2000., 2001., 2002., 2003., 2004. i 2005. godine. Međutim, to nije bilo njegovo jedino fascinantno postignuće, budući da je u karijeri ostvario i nevjerovatnih 26 pobjeda na IFBB Pro takmičenjima, što je apsolutni rekord svih vremena.

Tek 2006. godine sa vrha ga uspijeva skinuti Jay Cuttler, koji tako najavljuje skoro povlačenje velikog šampiona.

Ronnie Coleman i dan danas trenira, te kako kaže nije promijenio ništa u svojim treninzima jedino je smanjio unos proteina pa se sad u glavnom zaustavlja na oko 400 grama dnevno, dok je na primjer tokom karijere unosio 200 grama više. Uvijek je isticao to kako se njegovi treninzi uglavnom sastoje od vježbi sa slobodnim težinama, te da ne voli vježbati na spravama.

Big Ron je 2001. godine dobio priznanje teksaške mornarice i to od strane guvernera Ricka Perryja za izvanredna dostignuća u bodybuildingu i promociji fizičkog zdravlja i fitnessa. Od 2003. godine u rezervnom je sastavu policije što mu pruža dovoljno vremena za ostale obaveze, a između ostalog 2011. godine je na tržište lansirao svoju liniju preparata za bodybuildere nazvanu Ronnie Coleman Nutrition. On je bio i ostao pravi primjer velikog i disciplinovanog sportiste, a tokom dugog godina je zaslužio to da ga ljudi prepoznaju kao istinsku ikonu bodybuildinga.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Bodybuilderi uz koje Ronnie Coleman izgleda mali

I oni postoje

Bodybuilderi uz koje Ronnie Coleman izgleda mali

Kada god se govori o velikim, najvećim bodybuilderima, osmerostruki Mr. Olympia Ronnie Coleman jednostavno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Bivši bodybuilderi koji su izgubili većinu mišića

Nekada ogromni, a danas..

Bivši bodybuilderi koji su izgubili većinu mišića

Umjetnost izgradnje tijela, kako mnogi drugačije nazivaju bodybuilding, sport je koji zahtijeva posjedovanje...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (1)

>Natural bodybuilding koji to nije

Bh.sportisti suspendovani

Natural bodybuilding koji to nije

U moru doping skandala koji potresaju svijet sporta, od atletike, pa do fudbala i svih drugih sportova za...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Zašto dame preferiraju mišićave momke?

Naučno razjašnjeno

Zašto dame preferiraju mišićave momke?

Prirodni nagon unutar muškaraca vođen najpoznatijim hormonom, osnovni je razlog zbog kog pripadnici jačeg...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)