1 1/1

Nauka o Mentzerovoj metodi

Trening sedmično: Nauka potvrdila Mentzerov metod
Trening sedmično: Nauka potvrdila Mentzerov metod

Čovjek koji je na sebi i na svojim klijentima dugi niz godina praktično probavao potpuno drugačiji pristup, itekako je bio upravu. Naime, naučno istraživanje koje je obuhvatilo 70 odraslih zdravih osoba, a koje su zatim bile podijeljene u dvije dobne grupe, razjasnilo je o čemu se radi.

U prvoj grupi su bile osobe starosne dobi od 20 do 35 godina, dok su u drugoj bile starije osobe od 60 do 75 godina. Tokom prve faze istraživanja, koja je trajala 16 sedmica, obje grupe su imale tri treninga izdržljivosti sedmično. Nakon toga, podijeljeni su u tri grupe, učesnici prve su potpuno prestali vježbati, drugi su smanjili broj sedmičnih treninga sa tri na jedan, dok su učesnici treće grupe također smanjili broj treninga sa tri na jedan, ali su istovremeno smanjili i broj serija za svaku mišićnu grupu sa tri na jednu.

Rezultati su pokazali da je legendarni Mentzer pronašao dobar pristup tokom životne dobi kada se aktivno bavio bodybuildingom, a upravo to i čini osnovnu prevagu u uspjehu ili nazatku. Drugim riječima, u grupi starijih vježbača, niko nije uspio održati istu mišićnu masu od prije smanjenja broja treninga sa tri na jedan, dok je kod mlađih potpuno drugačija situacija. Obje grupe čiji su učesnici smanjili broj treninga sa 3 na 1, odnosno i broj serija sa 3 na 1, istraživanje su okončale sa jednakim ishodom, da je nabačena mišićna masa održana i dalje.

Međutim, na mjerenjima po završetku kompletnog procesa istraživanja pojavila se jedna ključna razlika - kod članova grupe mlađih vježbača koji su smanjili broj sedmičnih treninga, ali koji su istovremeno zadržali kompletan opseg treninga i nisu smanjivali broj serija, zabilježeno je povećanje mišićne mase!

To je bio ujedno i najbolji odgovor na pitanje da li metoda Mikea Mentzera zaista ima efekta.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak