2 2/3

Mezomorf

Koji tip tijela je vaš i kako bi trebali trenirati
Koji tip tijela je vaš i kako bi trebali trenirati

Mezomorf je neka vrsta kombinacije ektomorfa i endomorfa. Oni su u mogućnosti dosta lagano graditi mišiće i prema genetskim predispozicijama gledano, ovaj tip tijela je idealan za bodybuilding. Imaju jake noge, široka ramena i uzak struk. Generalno, imaju dosta nizak indeks tjelesne masti.

Trening snage za mezomorfa

Što je veći opseg treninga, bolji su i rezultati. Od laganih, srednje zahtjevnih pa do teških vježbi.

Bazne vježbe (čučnjevi, iskoraci, mrtva dizanja, veslanja, bench potisak, potisak ramenima itd.) sa teškim tegovima, trebaju biti ispraćene sa izolacionim vježbama sa srednje teškim ili laganim tegovima.

Opseg od 8 do 12 ponavljanja za sve vježbe je dobar u ovom slučaju, a kada je riječ o treningu nogu, tu mezomorf može ići do jako teških opterećenja gdje se izvodi oko 6 ponavljanja u seriji ili 25 do 30 kroz 3 do 5 serija, ako se vježba bez dodatnog opterećenja.

Mezomorf bi trebao izvoditi sve vježbe za snagu koje odluči isprobati, kao što je npr. vježbanje sa otpornom trakom.

Kardio trening za mezomorfa

Izvođenje kardio vježbi 15 do 30 minuta, 3 dana sedmično.

Mješoviti trening tipičnog kardija i HIIT treninga je idealna kombinacija za ovaj tip tjelesne građe.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak