Pretvore li se mišići u masti ako se ne vježba? - Body.ba

Dva odvojena procesa

Pretvore li se mišići u masti ako se ne vježba?

Piše: Body.ba

Subota, 30.06.2012.

Pretvore li se mišići u masti ako se ne vježba?

Može li naše tijelo zaista da transformiše masti u mišiće i mišiće u masti? Kratak odgovor je NE. Mišići i masti su dva bitno različita tipa tkiva, pa mišići nikad ne degeneriraju u masti, niti masti se mogu transformirati u mišiće. Komponente koje tijelo koristi za tvorbu nisu jednake, pa iako djeluje da jedna se pretvara u drugu, to su zapravo dva različita procesa. Pa, šta se zapravo dešava za vrijeme drastičnih promjena u kompoziciji tijela?

Gubitak masti. Pretvore li se mišići u masti?

Gledajte na masti i mišiće kroz okvir dvije široke kategorije koje su relativno poznate – prehrana i vježbanje. Glavni faktor za to koliko imate masti/sala je hrana. Odlučujući faktor za količinu mišića koje imate je stres na tijelu, odnosno vježbanje.

Puno više nego pojas viška tkiva oko struka i bedara, salo se sastoji od hiljade jedinstvenih ćelija koje imaju sposobnost zadržati se u tečnosti. Ćelije masti odgovaraju na uslove u tijelu na tri načina - smanje se kad imaju manje hranjive energije dostupne, ostanu iste kad postoji adekvatna količina kalorija, i rastu ako postoji višak.

Hranjiva energija ne mora biti mast da bi bila pohranjena kao masti. Tijelo mora raščlaniti sve što se pojede na sitne dijelove, dovoljno male da mogu dospjeti u individualne ćelije, što znači da ugljikohidrati prolaze kroz mnoge procese da postanu glukoza, protein najprije se odvoji na aminokiseline i masti završe kao masne kiseline. Tijelo obično ne gubi masne ćelije osim ako se ne odstrane operativno, i tijelo obično više ne stvara individualne ćelije poslije puberteta. Iako, ako dobijete velik broj kilograma kao odrasla osoba, tijelo će se prilagoditi izazivajući ćelije da se dijele.

Dobitak mišića. Pretvore li se mišići u masti?

Stotine mišićnih vlakana rade zajedno da stvore svaku mišićnu ćeliju, gdje je količina vlakana stalna. Svako pojedinačno vlakno je sposobno da postane veće i da stavi više materijala na istom prostoru.

Mišićne ćelije također postanu učinkovitije  kroz poboljšano signaliziranje i koordinaciju u tijelu, što se javi kao odgovor na izazove koji tjeraju mišiće iznad njihove "zone udobnosti". Hipertrofija mišića (kad postaju veći) preko stresa: samo mišići koji su pod velikim stresom će proći kroz izmjene. Mišići atrofiraju kad nisu podvrgnuti istim uslovima pod kojim su izgrađeni. To znači da izgradnja mišića može biti specifična prema lokaciji, dok je pohranjivanje masti i gubitak masti sistemske prirode.

Iako tijelo fizički ne transformiše masti u mišiće, niti dopušta da mišići postanu masti, vaš izbor i navike diktiraju koliko masti i mišića zadržavate. Zapamtite da vaše odluke imaju najveći utjecaj na zdravlje i formu: ponašajte se i razmišljajte strateški i živite aktivno!

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Prvi žešći treninzi Mr. Olympije nakon operacije

Povratak Phil Heatha

Prvi žešći treninzi Mr. Olympije nakon operacije

Za najbolje od najboljih u svijetu bodybuildinga ulazak u novu sezonu nije mogao biti teži jer pored...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>10 razloga zašto je Arnold "kralj" mačo muškaraca

Arnold i motivacija

10 razloga zašto je Arnold "kralj" mačo muškaraca

Arnold Schwarzenegger je najvažnija figura u historiji bodybuildinga, te istovremeno i najfotografisaniji...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Jeremy Buendia pretrpio tešku povredu mišića prsa

Mr. Olympia

Jeremy Buendia pretrpio tešku povredu mišića prsa

Aktuelni Mr. Olympia u kategoriji Men's Physique i čovjek koji se kroz protekle četiri godine etablirao u...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Koreanski Hulk koji građom podsjeća na Arnolda

Hwang Chul Soon

Koreanski Hulk koji građom podsjeća na Arnolda

Južnokorejski bodybuilder, glumac i model Hwang Chul Soon, osoba je koja svojom impresivnom tjelesnom građom...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)