Sedam savjeta za bržu izgradnju mišića - Body.ba

Napredujte brže

Sedam savjeta za bržu izgradnju mišića

Piše: Body.ba

Srijeda, 06.11.2013.

Sedam savjeta za bržu izgradnju mišića

Iako ste isplanirali treninge i korigovali ishranu, a pritom još i izdvojili novac za suplemente, ali i dalje niste zadovoljni napretkom. Ovo bi moglo biti rješenje.

U ovom tekstu vam donosimo sedam savjeta čija dosljedna primjena će vam drastično poboljšati učinak, te vam dokazati da vrijeme provedeno u teretani nije uzalud bačeno.
 
Prvi savjet: Ići do maksimuma u svakoj seriji
 
Pokušajte u svakoj seriji uraditi maksimalan broj ponavljanja, zaustavljajući se onda kada osjetite da već iduće ponavljanje nećete biti u stanju izvesti do kraja.
 
Drugi savjet: Osnažite cijelo tijelo
 
Ojačajte svoje tijelo od glave do pete! Dakle trenirajte bez preskakanja bilo koje grupe mišića i pokušajte učiniti svaku mišićnu grupu što je moguće jačom.
 
Treći savjet: Izvodite i zahtjevne vježbe
 
Jedna od lošijih stvari koje možete uraditi je ta da izbjegavate neku od ključnih složenih vježbi. Normalno je da svako od nas neku vježbu posebno voli izvoditi dok zbog druge gubi motivaciju, ali bitno je shvatiti da su ipak bench press, čučnjevi, mrtvo dizanje, militari pres, propadanja, podizanja na vratilu, vježbe koje na kraju ipak daju najbolje rezultate bez obzira na sprave koje izgledaju kao alternativa.
 
Četvrti savjet: Počnite novi život, ne novi program
 
Ako mislite da za nekih 8 sedmica posebnog programa možete izgraditi velika prsa ili bicepse, a onda ostatak života živjeti s takvom idealnom formom, grdno se varate.
 
Čak i ako uspijete u svojim namjerama, što je itekako moguće, ipak ćete morati održavati svoje mišiće, ako želite da takav tonus i dalje ostane.
 
Peti savjet: Prestanite propuštati treninge
 
Iako ovaj savjet djeluje možda i najjednostavnije, treba imati na umu da i najveći profesionalci imaju dane odmora u sedmici, ili najmanje jednom u dvije sedmice, kao i to da nikada ne treniraju duže od 6 mjeseci bez kraćeg pauziranja.
 
Međutim, ne treba se zavaravati i dozvoljavati sebi veliki broj propuštenih treninga, jer tako smanjujemo napredak. Jednostavno, ukoliko nismo u mogućnosti redovno trenirati, nađimo jednostavniji program, kojeg ćemo se moći pridržavati.
 
Šesti savjet: Prestati mijenjati način treninga
 
Problem velikog broja vježbača. Nakon što dođu do zanimljivog trening programa, požele ga isprobati, i tako u nedogled. Jednostavno, nakon što shvatimo kakav nam plan treninga odgovara, trebamo ga se pokušati držati neki period, budući da uz urednu ishranu napredak zasigurno ne bi trebao doći u pitanje.
 
Sedmi savjet: Unos kalorija bazirati na iskustvu
 
Naturalni bodybuilderi imaju prilično delikatan problem. Nakon što tokom prve godine treninga postignu fantastičan napredak, već iduće godine rezultat je uglavnom u pola slabiji, pa iduće otprilike opet u pola i tako redom. Dakle, osnovni problem bi trebao ležati u potrebi za mijenjanjem načina ishrane. Znači, kako raste mišićna masa, tako raste i broj kalorija potreban za održavanje većih mišića, što u konačnici dovodi do toga da ukoliko želimo još povećanja, treba podići i dodatni nivo kalorija.
 
Ipak, ne treba pretjerivati jer nije problem doći do neželjenih masnih naslaga koje sigurno nisu ono što želimo, pa je upravo ključ u tome da sami kroz iskustvo pronađemo balans, kako povećati mišićnu masu, a istovremeno smanjiti body fat.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Prvi žešći treninzi Mr. Olympije nakon operacije

Povratak Phil Heatha

Prvi žešći treninzi Mr. Olympije nakon operacije

Za najbolje od najboljih u svijetu bodybuildinga ulazak u novu sezonu nije mogao biti teži jer pored...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>10 razloga zašto je Arnold "kralj" mačo muškaraca

Arnold i motivacija

10 razloga zašto je Arnold "kralj" mačo muškaraca

Arnold Schwarzenegger je najvažnija figura u historiji bodybuildinga, te istovremeno i najfotografisaniji...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Jeremy Buendia pretrpio tešku povredu mišića prsa

Mr. Olympia

Jeremy Buendia pretrpio tešku povredu mišića prsa

Aktuelni Mr. Olympia u kategoriji Men's Physique i čovjek koji se kroz protekle četiri godine etablirao u...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Koreanski Hulk koji građom podsjeća na Arnolda

Hwang Chul Soon

Koreanski Hulk koji građom podsjeća na Arnolda

Južnokorejski bodybuilder, glumac i model Hwang Chul Soon, osoba je koja svojom impresivnom tjelesnom građom...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)