Šest trikova za fantastičan "6-pack" - Body.ba

Male, efikasne promjene

Šest trikova za fantastičan "6-pack"

Piše: Alem Haznadarević

Četvrtak, 27.11.2014.

Šest trikova za fantastičan "6-pack"

Jedan fitnes cilj je univerzalno nerazumljiv svim momcima - trbušnjaci. Svi znaju da isklesani stomačni mišići predstavljaju zdravlje, dobru formu, seksualnu privlačnost... Međutim, kada dođe na red "rezanje" i rad na tim istim popularnim pločicama, tada se počinju iznositi razna opravdanja kao što su genetika, posao, apetit, pivo i tako dalje.

Istina je da trbušni mišići iziskuju drugačiji pristup i da njihovo sređivanje određuje više faktora. Zbog toga, neophodno je primijeniti šest jednostavnih koraka koji predstavljaju dobitnu kombinaciju, a koja zasigurno rezultira konačnim pojavljivanjem "pločica".

Kvalitetniji san

Zvuči čudno, ali istraživanje u kom je učestvovalo više od 68.000 ljudi je jasno pokazalo da osobe koje dnevno spavaju 5 sati ili manje teže oko 2,5 kilograma više od osoba koje spavaju preporučenih 7 sati ili više. Razlog se krije u drugom dosta logičnom otkriću, a to je da osobe koje kratko spavaju u prosjeku tokom dana unesu oko 220 kalorija više od onih koji imaju normalan interval sna.

Češći treninzi

Ako se vježbači baziraju na kardio vježbe, trebaju biti svjesni da se kalorije troše i masti tope samo za vrijeme vježbanja, dok vježbe s težinama omogućavaju sagorijevanje kalorija čak i satima nakon treninga. Što se trenira češće, odnosno što se više dana u sedmici provede trenirajući, i rezultati će biti bolji. Ipak, ne treba zaboraviti ni na dane odmora kako bi se izbjegao katabolizam.

Dizanje većih kilaža

Vježbanje sa većim opterećenjima ne samo da primorava tijelo na topljenje više kalorija, već ubrzava i "metabolizam sna" za oko 8 posto. Radi se dakle ponovo o činjenici da vježbanje sa (većim) težinama omogućava topljenje kalorija, a samim tim i masnih naslaga, čak i dok spavamo. Izračunato je da ova mala promjena nosi smanjenje masnih naslaga na godišnjem nivou u težini od preko 2 kilograma.

Češći obroci

Za smanjenje masnih naslaga potrebno je jesti češće, i to 5 do 6 puta dnevno. Najkraće objašnjenje je to što probavljanje hrane zahtijeva energiju, tako da raspored obroka na više manjih porcija održava metabolizam konstantno da dobrom nivou. Problem kod svega toga je to što nije svejedno šta se jede koliko puta, te treba prvenstveno povesti računa o zdravom odabiru namirnica. Unos jednostavnih UH i zasićenih masnoća smanjiti na minimum, te tek onda napraviti adekvatan raspored na više manjih obroka.

Punjenje proteinima

Svaki put kada se pojede hrana koja ne sadrži proteine, organizam praktično zaključi da neće biti potrebno dalje sagorijevanje kalorija, a evo i zbog čega: Proteini kontrolišu nivo šećera u krvi, održavaju organizam punim, reduciraju osjećaj gladi, te izazivaju veće sagorijevanje kalorija tokom varenja. Zbog svega toga, ugljikohidrate ne bi trebalo same unositi u organizam kada se već radi na smanjenju masnih naslaga, već bi svaki put trebala biti neka kombinacija sa proteinima, bilo da se radi o ribi, piletini, crvenom mesu, siru, ili tek šaci badema.

Pametnije užinovanje

Iako broj glavnih obroka tokom dana nije važan, sve dok se raspoređuju tako da se unosi zacrtani broj kalorija u organizam, broj i veličina međuobroka je itekako važna. Problem užine je u tome što rijetko ko obračunava dodatne i usputne zalogaje, te se tokom dana u organizam nerijetko unese i do 500 kalorija, što ponavljanjem samo tokom jedne sedmice može donijeti pola kilograma neželjenih naslaga. Zbog toga treba napraviti pametne korake te unaprijed isplanirati užine i to na način da se izbjegnu loše, nezdrave i jako kalorične namirnice.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Atomski mravi: Dječaci jači od većine muškaraca

Tri najjača dječaka

Atomski mravi: Dječaci jači od većine muškaraca

Nadmetanje odraslih muškaraca u snazi je nešto sasvim normalno i uobičajno, međutim kada se dječaci u ranoj...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Šta pokloniti zaljubljenicima u fitness?

Najbolje ideje

Šta pokloniti zaljubljenicima u fitness?

Ljubitelji fitnessa, rekreativci i profesionalci, zbog same prirode onoga čime se bave, sasvim očekivano po...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Zbog čega "dan nogu" nikada ne treba preskakati

Ne želite izgledati ovako

Zbog čega "dan nogu" nikada ne treba preskakati

Vježbanje mišića nogu nikada nije bilo toliko aktraktivno kao na primjer vježbanje mišića ruku ili prsa, pa...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Pet najbogatijih bodybuildera svih vremena

Finansijski najuspješniji

Pet najbogatijih bodybuildera svih vremena

Da se sva velika odricanja zbog žestokih treninga, striktno određene ishrane i svega ostalog što uz to ide,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)