Za bolje rezultate

8 načina kako povećati intenzitet treninga

Piše: Body.ba

Petak, 20.01.2012.

8 načina kako povećati intenzitet treninga

Povećanje težine nije jedini način da povećate intenzitet treninga.

Postoje mnogi načini kako intenzitet treninga dovesti na viši nivo. Navesti ćemo 8 tehnika s kojima će vaš trening poprimiti sasvim drugi oblik. Bez obzira kako trenirate, jedna stvar mora biti uvijek postojana, a to je intenzitet. Ako ne trenirate visokim intenzitetom, optimalni razvoj mišića ne može biti dostignut. Imajte na umu da postoji linija i razlika između treninga maksimalnog intenziteta i prekomjernog treniranja.

Konstantno treniranje na visokom nivou može dovesti do pretreniranosti, s toga se pobrinite da uvedete pravilan odmor i ishranu.

1. Više ponavljanja

Prvi i najočigledniji način da povećate intenzitet vježbanja jest da uvedete veći broj ponavljanja. Iako zvuči jednostavno, tako je i za svako dodatno ponavljanje potrebno više vremena. Više i više treninga će vam dublje otežavati snagu obnove. Pa, koliko je dobro povećavati povremeno setove vježbi, isto je dobro da se izbjegne padanje u zamku izvođenja velikog broja setova i ponavljanja.

2. Varanje

Možda ste varali u prehrani i uzimanju određene hrane, a također postoji varanje i kod vježbanja. No, ako ga znate koristiti kako treba, ono čak može biti korisno. Tehnike varanja trebate upotrijebiti samo onda nakon što izvedete onoliko ponavljanja vježbe koliko vam trenutna forma dozvoljava.

Na primjer, kad radite sa dvoručnim tegovima, radite dok vas ne savlada umor. Kombinacijom snage ramena, nogu i leđa, radite na podizanju veće težine. Stres i opterećejne je sad raširen svud po tijelu, a vi i dalje možete raditi na bicepsima.

Važna stvar koju trebate znati jeste to da ukoliko koristite tehnike varanje već u prvim ponavljanjima, onda skidate fokus sa mišića na kojem radite, i dovodite do zastoja u radu i moguće povrede.

3. Naglasak kod negativnog dijela ponavljanja

Kad spuštate težinu prilikom izvođenja vježbe, radite to polako. Dok to radite možete brojati do 6. Na primjer kad radite bench press brojite od 1 do 6 dok lagano vraćate prema sebi. Šipka treba da dođe do prsa kad vi dođete do broja 6. Iako ovo naglašavanje vraćanja težine smanjuje težinu koju zapravo možete podići, mišići na kojima radite će funkiconisati više, što dovodi do boljeg napretka. Manja težina, veći napredak.

4. Forsirana ponavljanja

Kod forsiranih ponavljanja, doslovno prisiljavate vaše tijelo da uradi to, ali uz pomoć pomagača. Poenta je u tome da VI vježbate, a ne partner. On vam treba pomoći samo kod zadnjeg ponavljanja.

5. Ispušteni (drop) setovi

Kod ispuštenih setova je slično kao kod forsiranih ponavljanja. Oni vam dozvoljavaju da izvučete malo više intenziteta iz vaših zaliha. Kad ne uspijete obaviti neki set, skinite određenu težinu sa šipke i nastavite raditi. Ovakvi, ispušteni/polovično uspješni setovi vam zapravo umaraju neka mišićna vlakna koja su možda zapostavljena tokom pravog seta vježbi.

6. Šeme ponavljanja

Jedna od konstanti u treningu sa tegovima je raznolikost. Ne dozvolite da tijelo stagnira radeći iste vježbe, istim redoslijedom i isti broj ponavljanja. Na primjer, ako inače radite veći broj ponavljanja, promijenite malo na manji broj. Ovim se ne misli da je manji broj ponavljanja bolji, nego da je promjena dobra. Raznolikost je začin života.

7. Šeme vježbe

Isto tako, probajte sa mijenjanje vježbi za neke druge. Na primjer, ako obično radite podizanje dvoručnog tega sjedeći, probajte to zamijeniti za podizanje bučicasjedeći. S konstantnim rotiranjem vježbi, dajete sebi i fizički i mentalni izazov. Program treninga bi vam trebao biti kao zagonetka, ne dajte da tijelo upadne u mehanizam i monotoniju. Pustite da pogađa šta će slijedeće raditi i gledajte kako raste.

8. Specijalizacija

Specijalizacija je način da potaknete dio tijela koji zaostaje za ostatkom. Ako napredovanje vaših deltoidnih mišića zaostaje za tricepsima, onda dodajte nove vježbe za te mišiće, dodajte novi set vježbi ili druge metode intenzitete da vaša ramena izjednače.

Bravooo

- abaks

Subota, 21.01.2012. 11:38,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Bodybuilderi uz koje Ronnie Coleman izgleda mali

I oni postoje

Bodybuilderi uz koje Ronnie Coleman izgleda mali

Kada god se govori o velikim, najvećim bodybuilderima, osmerostruki Mr. Olympia Ronnie Coleman jednostavno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Bivši bodybuilderi koji su izgubili većinu mišića

Nekada ogromni, a danas..

Bivši bodybuilderi koji su izgubili većinu mišića

Umjetnost izgradnje tijela, kako mnogi drugačije nazivaju bodybuilding, sport je koji zahtijeva posjedovanje...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (1)

>Natural bodybuilding koji to nije

Bh.sportisti suspendovani

Natural bodybuilding koji to nije

U moru doping skandala koji potresaju svijet sporta, od atletike, pa do fudbala i svih drugih sportova za...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Zašto dame preferiraju mišićave momke?

Naučno razjašnjeno

Zašto dame preferiraju mišićave momke?

Prirodni nagon unutar muškaraca vođen najpoznatijim hormonom, osnovni je razlog zbog kog pripadnici jačeg...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)