5 najvećih grešaka početnika u trčanju - Body.ba

Izbjegnite

5 najvećih grešaka početnika u trčanju

Piše: Body.ba

Četvrtak, 26.01.2012.

5 najvećih grešaka početnika u trčanju

Prije nego krenete sa trčanjem pobrinite se da ne upadnete u zamku ovih 5 grešaka. Jednom kad se odlučite da počnete trčati, mislite da je dovoljno samo staviti slušalice u uši i krenuti. Na kraju, samo stavljate jednu nogu ispred druge, zar ne? Pogrešno. Postoje mnoge stvari na koje trebate paziti prije nego krenete. Profesionalni triatlonac Jim Lubinski je istakao pet grešaka koje je uočio kod trkača početnika i savjetovao je na šta da se ljudi fokusiraju prije nego se zapute na trkačku avanturu.

Kupovina pogrešne obuće

Svi imamo drugačija stopala. Što je dobro za jednog trkača, ne mora značiti da je dobro za drugog. Da, dobro je imati lijepe patike koje nosi Usain Bolt, ali vrlo je moguće da baš takve ne odgovaraju vašim stopalima. U prodavnicama obuće nastojte naći patike koje su pravljene za noge slične vašima. Pogrešna obuća može donijeti povrede i loše performanse.

Previše, prerano

Trčanje je sport visokog utjecaja. Potrebno je stalno podizanje dužine ili vremena za koje trčite. Počinjete polako laganom brzinom i malom dužinom staze, i vremenom je povećavate. U ljudskoj je prirodi da odmah ide „za velikim zalogajem“, da odmah testira svoje sposobnosti. Ali, previše trčanja prerano će samo donijeti bol i ozljede. Morate dati vremena tijelu da se adaptira stresu koje mu donosi trčanje.

Preintenzivno trčanje za vašu trenutnu formu

U današnje vrijeme društvenih mreža, kad svi objavljuju sve, pa tako i profesionalni trkači svoje načine treniranja, vi kao početnik možete smatrati da je to ispravan način za treniranje. Morate biti realistični i treninge izvoditi na vaš način onako kako ste spremni. Krenite sa laganim trčanjem iz sedmice u sedmicu. Kad izgradite osnovu treninga, onda mu vremenom dodajte neke različitosti i nove vježbe. Ali nikad to ne radite, dok prethodno ne izgradite osnovu treninga.

Brinete se o formi trčanja

Svi smo vidjeli „ružne“ trkače – koji ne izgledaju baš najljepše kad trče, kao da marširaju. Ali, kad trčimo uopće ne bismo trebali razmišljati o tome kako izgledamo dok to radimo. Možda se i previše stavlja naglasak na samu formu trčanja. Pogotovo, ako ste početnik, zadnja stvar koju želite promijeniti jeste formu trčanja i pokrete tijela da izgleda neprirodno. Samo izađite i trčite. Radite onako kako dobro izgleda za vas i kako osjećate.

Rob ste svom satu

Mnogo novih trkača postanu zarobljeni stalnim razmišljanjem o pretrčanoj dužini, vremenu, tempu, utrci... Naučite da sat ostavljate kod kuće i samo trčite. Trčanje treba da bude zanimljivo, ali ako konstantno gledate na podatke o njemu, onda zaboravite na sve uživanje koje treba da donese, i zašto to zapravo radite.

Sto se tice tenisica provjereno dobre Asics sa gelom, ali su jedne od skupljih.Bolje trcati dzi vremenski period sporije , nego kraci period preforsirati . optimum je 60-ak minuta za pocetnike

- Jurisa

Četvrtak, 12.09.2013. 19:49,

Prijavi neprimjeren komentar


Manita trcala sat vremena! :D Prvo opicim jedan krug brzi hod, pa jedan krug istrcim, pa opet brzi hod, pa jos jedan krug trceci, pa se odmorim uz jos jedan krug hoda i na klupicu da odradim seriju vjezbi, pa kuci! Savrseno mi odgovara, drugacije mi je sve forsiranje!

- Maja

Srijeda, 02.10.2013. 15:56,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Opake ljepotice: Top 10 najzgodnijih UFC fajterica

Poput modela

Opake ljepotice: Top 10 najzgodnijih UFC fajterica

Dok borilačke sportove svi obično smatraju muškim sportovima koji nisu za dame, najbrutalniji od svih UFC,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Mišići nogu Garetha Balea o kojima se priča

Vjerovatno najbolja forma

Mišići nogu Garetha Balea o kojima se priča

Kada je stigao u Real Madrid, Gareth Bale je tek bio ekstremno talentovani mršavi momak sa svim...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Uzori milionima: Top 10 muških fitness modela

Svi žele izgledati tako

Uzori milionima: Top 10 muških fitness modela

Dok ženski fitness modeli privlače najviše pažnje na internetu i osvajaju redom naslovnice najpoznatijih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Vatrena Kolumbijka kojoj je fitness promijenio sve

Anllea Sagra

Vatrena Kolumbijka kojoj je fitness promijenio sve

Kolumbijska fitness senzacija Anllea Sagra, mnogo je više od uspješnog fitness modela. Ova 23-godišnja...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)