Istina o gubljenju kilograma u bazenu - Body.ba

Mrša li se plivanjem?

Istina o gubljenju kilograma u bazenu

Piše: Adnan Ćosić

Utorak, 15.06.2010.

Istina o gubljenju kilograma u bazenu

Mršanje često može zavisiti od temperature u bazenu

Plivanje se često smatra najefikasnijim načinom vježbanja. Kad malo razmislite o tome, to zaista ima smisla, jer se prilikom plivanja koriste sve najvažnije grupe mišića te značajno opterećuju srce i pluća. Plivanje je jednoko popularno i kod gojaznih, kao i kod trudnica ili osoba koje se oporavljaju od nekih povreda. Plivajući prsno ili leđno, sagorjevate jednak broj kalorija kao kod brzog hodanja ili laganog džoginga.

Ipak, plivanje ima reputaciju da nosi slabiji učinak kod skidanja kilograma u odnosu na druge načine vježbnja. A šta kažu istarživanja?

U jednoj studiji, istraživači su poredili plivače i trkače na univerzitetu. Trkači su imali vidljivo manje tjelesne masti nego plivači (plivači 12%, trkači 7%, plivačice 20%, trkačice 15%). Ipak, detaljnija istraživanja nisu ponudila nikakva objašnjenja zbog čega bi to moglo biti tako.

Istraživači časopisa “American Journal od Sports Medicine” pokazali su da plivanje nema nikakvog efekta na gubitak kilograma. Oni su poredili tri programa (hodanje, biciklizam i plivanje) tokom perioda od tri mjeseca. Svaki prgram počinjao je sa 10 minuta vježbe dnevno, a dužina se povećavala za po pet minuta svake sedmice.

-   ispitanici koji su hodali izgubili su 8 kilograma tokom tromjesečne studije
-   ispitanici koji su vozili bicikli izgubili su 8,5 kilograma
-   a ispitanici koji su plivali dobili su 2 kilograma

Drugim riječima, oni koji su hodali ili vozili bicikl su mršali, dok su plivači dobivali kilograme.

Druga strana medalje

Međutim, to je samo jedna strana priče. U sličnoj studiji istraživači su poredili efekte aerobika u vodi u odnosu na hodnje po tlu. Nekolicina tridesetosmogodišnjih gojaznih žena podjeljene su u tri grupe: one koje hodaju po tlu, plivaju i one koje hodaju u plićaku.

Nakon 13 sedmica, sve grupe izgubile su po 6 kilograma u prosjeku. Nije bilo značajnijih razlika među grupama. Drugim riječima, plivačice su izgubile jednaku težinu kao i učesnice koje nisu ulazile u vodu.

Pažljivija istraživanja otkrivaju zašto su rezultati kontradiktorni. U prvom istraživanju studenti su plivali u vanjskom bazenu gdje je temperatura vode bila oko 23 sepena Celzijusa, dok su gojazne žene plivale u zatvorenom bazenu sa temperatirom vode na oko 27 stepeni.

Zašto je ovo važno? Plivanje u hladnoj vodi stimpuliše apetit. Mnogi ljudi nakon plivanja u hladnoj vodi jako ogladne, što vodi do toga da se sve sagorene kalorije nadomjeste odmah po izlasku iz bazena potpuno eliminišući mogućnost gubitka kilograma zbog ovakvog načina vježbanja.

Zaključak

Sve vrste vježbanja mogu se grupisati u tri kategorije: dobre, bolje i najbolje. Bilo koji način vježbanja, plivanje, trčane ili dizanje tegova je dobar, mješavina više načina vježbanja je bolja, a kombinacija vježbi sa tegovima, kardiovaskulrnog treninga i dijete je nabolji način da se dovedete u željenu formu.

Ako uživate u plivanju, samo nastavite. Važnije je biti uporan i dosljedan u vježbanju nego raditi najefikasnije vježbe, ali nedosljedno. Na kraju krajeva, sve se svodi na zagorjevanje više karolja nego što ih unesete putem hrane. Svaka vježba, uključujući i plivanje, obaviće posao, samo se suzdržite od prejedanja nakon što izađete iz bazena.

Znači, ako želimo smršati zatvoreni bazen ?

- red

Četvrtak, 26.05.2011. 23:07,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Quadzilla: Biciklista sa nestvarno velikim nogama

Najrazvijeniji kvadriceps

Quadzilla: Biciklista sa nestvarno velikim nogama

Njemački biciklista Robert Forstemann nije bodybuilder, ali je čovjek koji samom svojom pojavom ima...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>On je ludo hrabar: Tri činjenice o Jackie Chanu

Više od glumca

On je ludo hrabar: Tri činjenice o Jackie Chanu

Hrabrost je velika vrlina koja odlikuje rijetke i obično pravi razliku između pravih muškaraca i onih koji to...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Deset nesavladivih: Najbolji golmani svih vremena

Po mišljenju javnosti

Deset nesavladivih: Najbolji golmani svih vremena

Dok napadačima obično pripada najveći dio slave nakon pobjeda ekipa, golmani su ti koji na svojim plećima...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Istinski snažni: 5 najjačih holivudskih zvijezda

Žestoki i u stvarnosti

Istinski snažni: 5 najjačih holivudskih zvijezda

Dok filmovi mogu praktično bilo koga na platnu prikazati nevjerovatno jakim i žestokim borcem, nije tako...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)