Fizičke i pshičke koristi

Jahanje konja - koristi po zdravlje i tijelo

Piše: Body.ba

Četvrtak, 31.05.2012.

Jahanje konja nudi odlično vježbanje za tijelo i um, fizički jačajući kardiovaskularni sistem i mentalno smanjenje stresa. Slijedi brzi vodič kako jahanje konja može biti dobra vježba za poboljšanje zdravlja i kondicije.

Fizičke koristi jahanja

Jahanje konja je dobra forma vježbanja koja ima prednosti i po kardiovaskularni sistem i mišićnu kondiciju. Iako se može činiti da jahač ne radi ništa fizički dok jaše, sat ove aktivnosti može sagorjeti isti broj kalorija kao i 30 minuta trčanja ili vožnje bicikla. Dakle, sve prednosti po zdravlje povezane sa sudjelovanjem u čestim kardiovaskularnim vježbama su postignute i sa jahanjem.

Nakon prvog jahanja osjetiti ćete mišiće za koje vjerovano niste ni znali. To je zbog pokreta konja koji utječu na jahača tokom jahanja. Kako jahač reaguje na pokrete konja da ne izgubi ravnotežu, postularni mišići trupa i zdjelice i aduktori u području bedara su stalno pod utjecajem i aktivni.

Psihičke koristi jahanja konja

Jahanje konja se smatra aktivnošću sa odličnim kvalitetama terapije.  Psihičke koristi jahanja imaju jednak značaj za jahača kao i fizičke. Provedeno vrijeme vani i uživanje u svježem zraku povećava dobar osjećaj u tijelu te smanjuje stres. Javlja se osjećaj slobode i kvalitetnog disanja, izdisanja, koji se često smatra kao najbolji osjećaj za čovjeka. Uz to, razvijanje osjećaja povjerenja između jahača i konja je velika stvar. Kontrola i briga za životinjom veća nego za samim sobom ima velik utjecaj na vaše samopouzdanje i izaziva sjajan osjećaj dobrih ljudi.

Jahanje je odlična vježba i nudi niz zdravstvenih i fitness pogodnosti:

  • Razvija mišiće nogu.
  • Poboljšava ravnotežu i držanje.
  • Poboljšava mentalne koncentracije.
  • Razvija mišiće ruku i okretnost ruke.
  • Osvježava i bistri um.

Savjeti za učenje jahanja

Jahanje konja je zabavan i aktivan način da poboljšate zdravlje i formu, ali najprije je važno naučiti kako pravilno jahati.

Škole jahanja uglavnom nude učenje jahanja u grupama. Ako ste početnik, najbolje je da započnete sa instruktorom. Moguće je imati individualne časove, ili sa još jednim ili dva početnika. Ideja je u tome da najintenzivniji časovi vam omoguće da steknete povjerenje i da postanete sigurni i spremni za priključak drugim, većim grupama jahača.

U prvim časovima možete naučiti osnovna pravila jahanja, uključujući: kako se popeti i sići sa konja, kako ispravno sjesti, kako hodati i kasati konja. Naučit ćete kako držati uzde, koji su signali kojima ćete voditi konja, upravljati i najvažnije, naučit ćete kako zaustaviti konja. Prvi čas se uglavnom održava u zatvorenom prostoru, tako da nema opasnosti da će konj krenuti u nepovratnu trku.

Zaštitite glavu

Nije potrebno da kupite cijelu opremu za jahanje prije nego krenete s časovima, ali najvažniji dio opreme za sve jahače je sigurna kaciga. Svi jahači moraju nositi kacigu u skladu sa trenutnim standardima i propisima. Škola za jahanje obično ima kacige raznih veličina za sve početnike. Uvijek je dobro doći ranije da se izabere pravilna i odgovarajuća kaciga.

Kako se obući?

Škole jahanja omogućavaju svojim polaznicima svu potrebnu opremu, ali je vrlo važno se pravilno obući na prvi čas. Udobne pantalone, ne preuske bi trebale biti dobre. Definitivno biste trebali izbjeći jeans jer bi vam mogle ograničiti pokrete i stvarati nelagodu. Isto tako, preširoke pantalone bi se motale okolo i tako ometale konja. Izbjegnite cipele sa previše izrezbarenim đonom; čizme ili cipele sa malom petom i glatkim đonom su najbolje.

Približili ste mi jahanje konja, prije ništa nisam znala o tome.

- DzeNySa

Četvrtak, 31.05.2012. 12:09,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Top 10 najuticajnijih fitness zvijezda na Planeti

Lista čuvenog Forbesa

Top 10 najuticajnijih fitness zvijezda na Planeti

Svjedoci smo drastičnog rasta popularnosti fitnessa u svijetu, kao i sve većeg broja planetarno poznatih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Upoznajte najzgodniju medicinsku sestru na svijetu

Medicinarka i trenerica

Upoznajte najzgodniju medicinsku sestru na svijetu

Medicinska sestra Lauren Drain Kagan, zahvaljujući svojoj ljubavi prema fitnessu koju je podigla na veoma...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Oni su marketinški najtraženiji sportisti svijeta

Top 10 miljenika sponzora

Oni su marketinški najtraženiji sportisti svijeta

Sportisti koji inspirišu milione ljudi svakoga dana, ekstremno su talentovani i predstavljaju najveće...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Momak je ostavio a onda je postala fitness bomba

Impresivna Bianca Gabriel

Momak je ostavio a onda je postala fitness bomba

Svima je potreban "okidač" u životu kako bi stvari uzeli u svoje ruke i napravili nešto impresivno od sebe i...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)