Savjeti za trčanje po toplom vremenu - Body.ba

Korisni savjeti

Savjeti za trčanje po toplom vremenu

Piše: Ajla Softić

Utorak, 18.06.2013.

Ljeto je savršen period za trčanje na otvorenom, gdje vreline mogu biti velika prepreka koja će vas odvratiti od ove preksrasne aktivnosti. Umjesto da odustanete, primjenite ovih nekoliko savjeta i uživajte u lijepom vremenu i trčanju.

 

Trčite onda kada su temperature niže
Na trčanje idite rano ujutru ili naveče, kad sunce zađe. Tada se temperature spuštaju za nekoliko stepeni, pa se lakše trči. Ako ste planirali ujutru trčati, još prije obroka možete završiti sve fizičke aktivnosti koje ste planirali za taj dan. Ako već ne možete rano ustati, onda trčite naveče i uživajte u zalasku sunca. Ukoliko u blizini imate osvjetljeno šetalište, lakše vam je naveče trčati, kada su temperature najniže.

Trčite pod hladovinom
Trčanje po šumskim putevima ili onima koji su prekriveni drvećem, je najobične najljepše trčati jer je tu najprijatnija atmosfera. Hladovina koju pruža drveće održava temperaturu nižom, nego što inače jeste vani.

Konzumirajte puno vode
Za vrijeme trčanja se gubi velika količina vode iz organizma, koja je neophodna, kako bi se zaštitio imunološki proces. Pijte puno vode tokom cijelog dana, a naročito u periodu prije trčanja. Ako vam nije teško, bilo bi jako poželjno da dok trčite, sa sobom imate flašu vode.

 Koristite kremu za sunčanje
Jako UV zračenje sunca u vrelim mjesecima je prepreka mnogim ljudima da izađu vani tokom najtoplijih sati tokom dana. Iako trčite kada sunce nije u horizontu, ipak se zaštitie kremom, jer je koža jako osjetljiva.

Odaberite odgovarajuću odjeću
Ljetno trčanje će vas tjerati na više znojenja nego inače, zato je dobro da obučete materijal koji se lako suši. I neka bude neka svjetlija boja. Nemojte zaboraviti kapu da stavite, jer će ona uspjeti da održi temperaturu glave u normalnom nivou i spriječit će da sunčevi zraci dopru do vašeg lica.

Prilagodite tempo trčanja
Normalno je da u ljetnom periodu ne možete pratiti normalan tempo trčanja. To nema veze sa padom kondicije, već sa suhim zrakom i nepodnošljivim vremenom. Zato se potrudite da prilagodite tempo trčanja vašem organizmu u takvim uslovima.

 Ne ignorišite bol
Dok trčite, moguće je da osjetite mučninu, bol u mišićima, pa i vrtoglavice. Ovi simptomi ukazuju na to da ste se preforsirali ili da vas vrelina savladava. Ako ih osjetite, nemojte ih ignorisati, već se uputite kući gdje ćete se odmoriti.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Top 5 trenutno najisklesanijih celebrityja

Pozavidjeli bi takmičari

Top 5 trenutno najisklesanijih celebrityja

Mnogi će biti iznenađeni kada vide kojih to pet planetarno poznatih muškaraca je čuveni Generation Iron...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Nekad premršava a danas je fitness zvijezda

Zgodna Taylor Vetrucci

Nekad premršava a danas je fitness zvijezda

Taylor Vetrucci je nevjerovatno zgodna djevojka koja svojim isklesanim tijelom osvaja svijet fitnessa....Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>5 najuticajnijih majstora borilački vještina

U proteklih sto godina

5 najuticajnijih majstora borilački vještina

Dok se odabir najboljeg i najjačeg majstora borilačkih vještina obično svodi na subjektivnu odluku, govoreći...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Mlada powerlifterka koju s pravom zovu "supergirl"

Fascinanto snažna

Mlada powerlifterka koju s pravom zovu "supergirl"

Sa samo 16 godina, srednjoškolka iz New Jerseyja Naomi Kutin je sposobna na mrtvom dizanju podići čak 165...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)