Tri mita o mršanju koja treba konačno srušiti - Body.ba

Većina vjeruje u njih

Tri mita o mršanju koja treba konačno srušiti

Piše: Alem Haznadarević

Srijeda, 17.12.2014.

Tri mita o mršanju koja treba konačno srušiti

Teško da ijedno polje života biva okruženo sa toliko lažnih mitova kao što je to slučaj sa fitnesom i dotjerivanjem tjelesne forme. Prvenstveno se tu misli na mršanje, budući da se tim problemom upravo bave osobe koje su zbog nepoznavanja osnova funkcionisanja svog organizma došle do problema s kojim su primorane nositi se.

Da stvar bude gora, ljudi zaokupljeni novom preokupacijom odjednom počinju gorjeti od želje da na svu okolinu prenesu svoje "ogromno znanje" i "ogromna saznanja", vezana za zdrav život, mršanje, definiciju i sve što ima veze s tim. Problem je što većina ustaljenih mitova s kojim se početnici prvi put susretnu nemaju nikakve veze sa realnošću.

Više znojenja znači više istopljenih masnih naslaga

Mit i laž! Nikakve veze nema jedno sa drugim i to treba biti svima jasno. Znojenje predstavlja faktičko izbacivanje tečnosti iz organizma, koja će biti refundirana odmah nakon što se popije malo vode koja treba spriječiti dehidriranje. To je mehanizam s kojim ljudsko tijelo snižava svoju temperaturu.

Topljenje kalorija nešto je drugo i pokazatelj toga uopšte nije količina izlučenog znoja. Štaviše, puno efikasnije vježbe za sagorijevanje kalorija od kardio vježbi koje znoje su vježbe sa težinama, jer velika opterećenja iziskuju trošenje puno goriva, a sagorijevanje se čak nastavlja i satima nakon treninga jer se organizam pokušava oporaviti.

Za "definiciju" raditi duže serije sa manjim kilažama

Ponovo laž i ponovo neutemeljena. Ustaljeni pojmovi "definicija" i "masa", za početnike i neznalice se skoro pa uvijek vežu prvenstveno za stil treninga, ili tačnije za vježbanje sa većim ili manjim opterećenjima, u dužim ili kraćim serijama.

Povećanje mišićne mase i proces spuštanja indeksa tjelesne masti, kao druga etapa kruga, razlikuju se prije svega po načinu ishrane vježbača. Osoba koja je "na definiciji" trudi se jesti "čistu" hranu, potpuno izbjegava slatkiše i sve ostale jednostavne ugljikohidrate, a težine i serije u kojima se vježba su iste. Može se samo skratiti vrijeme odmora između serija kako bi se povećao intenzitet treninga i sama njegova žestina koja je proporcionalna sa brzinom i količinom sagorijevanja kalorija.

Trbušnjaci su najbolja vježba za topljenje "šlaufa"

Trbušnjaci su vježba koja ojačava trbušni zid i osigurava mu izdržljivost. Dakle može se uraditi bezbroj trbušnjaka a da masne naslage na i oko stomaka opet ostanu. Nijednom vježbom nije moguće podstaći topljenje masnih naslaga na određenim dijelovima tijela i tu je kraj priče!

Ukoliko se žele smanjiti masne naslage u predjelu stomaka, onda je potrebno smanjiti masne naslage na kompletnom tijelu. Postoji samo jedan način realizovanja takvog cilja, a on se zove kalorijski deficit. Pojednostavljeno, to označava veću potrošnju kalorija od njihovog unosa u organizam. Iz te proporcije je lahko zaključiti da se napredak najlakše ostvaruje pametnijim načinom ishrane, pa tek nakon toga ubacivanjem vježbi za cijelo tijelo, jer što se više mišića optereti, veća će biti i potrošnja rezervi masnoća.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Top 5 trenutno najisklesanijih celebrityja

Pozavidjeli bi takmičari

Top 5 trenutno najisklesanijih celebrityja

Mnogi će biti iznenađeni kada vide kojih to pet planetarno poznatih muškaraca je čuveni Generation Iron...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Nekad premršava a danas je fitness zvijezda

Zgodna Taylor Vetrucci

Nekad premršava a danas je fitness zvijezda

Taylor Vetrucci je nevjerovatno zgodna djevojka koja svojim isklesanim tijelom osvaja svijet fitnessa....Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>5 najuticajnijih majstora borilački vještina

U proteklih sto godina

5 najuticajnijih majstora borilački vještina

Dok se odabir najboljeg i najjačeg majstora borilačkih vještina obično svodi na subjektivnu odluku, govoreći...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Mlada powerlifterka koju s pravom zovu "supergirl"

Fascinanto snažna

Mlada powerlifterka koju s pravom zovu "supergirl"

Sa samo 16 godina, srednjoškolka iz New Jerseyja Naomi Kutin je sposobna na mrtvom dizanju podići čak 165...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)