Preskakanje konopca - zabavno mršanje - Body.ba

Korisni savjeti

Preskakanje konopca - zabavno mršanje

Piše: Ajla Softić

Utorak, 28.05.2013.

Preskakanje konopca je intezivna kardio aktivnost, koja će vam pomoći da oblikujete sve mišiće u tijelu, počevši od ramena, zadnjice pa sve do nogu. 45 minuta intezivnog preskakanja sagorijeva do 450 kalorija. Zbog toga je ova fizička aktivnost laka i zabavna, uz pomoću koje možete izgubiti višak kilograma. Druga prednost je ta, što vam za preskakanje konopca nije potrebna skupa oprema i možete je izvoditi kad god i gdje god vi poželite.


Šta vam je potrebno za početak?
Konopac. Skoro svako od nas u svom domu ima bar jedan konopac. Nije bitno da li je to konopac koji ste koristi još dok ste bili manji ili ste sada novi kupili. Važna je dužina konopca. Da bi provjerili da li je za vas, stanite nogom na sredini konopca i držite ga objema rukama. Treba dostići visini vaših ramena.

Udobne patike. Skakanjem sva težina pada na stopala. Zato je jako bitno, pred početak vježbe da izaberete udobne patike koje će umanjiti pritisak koji pada na vaša stopala.

Sportski grudnjak. Zbog same činjenice što ćete skakati, potreban vam je dobar sportski grudnjak, koji će osigurati dobru potporu vašim grudima.

Mekši pod. Kada želite da preskačete konopac, izaberiti meku površinu na kojoj ćete to raditi. Možete skakati u zatvorenom prostoru, na tepihu ili na otvorem, na travnoj površini.

Osnovni skokovi
Skakanje u mjestu. Glavu i leđa držite ispravljenim, dok skačete sa jedne noge na drugu, dozvolite konopcu da prolazi ispod vaših nogu. Težinu prebacujte sa jedne noge na drugu, pri svakom skoku. Pokušajte napraviti 70 skokova u minuti, tako što ćete mjenjati nogu na koju skačete svaki put. Kako napredujete u vježbi, tako pokušajte da više skokova napravite u jednoj minuti.

Naprijed-nazad. Skačite naprijed-nazad, kako bi učvrstili mišiće na nogama. Potrudite se da napravite do 70 ovakvih skokova u minuti.

Trčanje u mjestu. Svaki put kada želite preskočiti konopac, savijte noge u koljena, kao što bi to radili dok trčite. Pokušajte ova preskakanja uraditi 80 puta u minuti.

Napredne vježbe
Duplo preskakanje. Konopac treba proći ispod vas dva puta pri svakom skoku. Potrudite se da to uradite bar jednom ili više puta, ako vam uspije. Možete raditi 100 običnih skokova, a na svakom desetom da pokušate dva put preskočiti.

Osmice. Ruke vam trebaju biti u visini vaših kukova. Kad konopac krene da prelazi visinu vaše glave, prekrstite ruke i skočite u krug koji će se oformirati.

Preskakanje konopca je jako zabavno. Eksperimentišite sa različitim skokovima i nećete ni primjetiti kako vam je prošlo 45 minuta, u kojima ste vi sagorijeli najmanje 450 kalorija i napunili baterije.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Šest najzgodnijih bokserki na svijetu

Ljepotice i zvijeri u jed

Šest najzgodnijih bokserki na svijetu

Ne treba vas prevariti ljepota ovih dama. One izgledaju lijepo i nježno, ali u slučaju nesuglasica mogle bi...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Sedam lekcija naučenih nakon mršanja od čak 71 kg

Nakon impresivnog poduhva

Sedam lekcija naučenih nakon mršanja od čak 71 kg

Čovjek koji za sebe ima običaj reći da je nosio odjeću 4XL broja i patio se sa cijelim nizom zdravstvenih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Quadzilla: Biciklista sa nestvarno velikim nogama

Najrazvijeniji kvadriceps

Quadzilla: Biciklista sa nestvarno velikim nogama

Njemački biciklista Robert Forstemann nije bodybuilder, ali je čovjek koji samom svojom pojavom ima...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>On je ludo hrabar: Tri činjenice o Jackie Chanu

Više od glumca

On je ludo hrabar: Tri činjenice o Jackie Chanu

Hrabrost je velika vrlina koja odlikuje rijetke i obično pravi razliku između pravih muškaraca i onih koji to...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)