Vježbe za zategnute noge - Body.ba

Mala pomoć

Vježbe za zategnute noge

Piše: Ajla Softić

Četvrtak, 30.05.2013.

Većina ima pogrešno mišljenje i smatra da za zategnute noge treba mukotrpan rad, stotinu urađenih čučnjeva, sklekova. Nije to tako strašno, potrebna je dobra volja i pravilne vježbe, i do ljeta možete biti spremne.

Naredne vježbe pokušajte raditi bar dva puta sedmično. Radite ih u serijama, jednu za drugom, po 15 puta za svaku nogu. Ukoliko želite veći otpor, onda nabavite zglobne tegove.

1. Dizanje nogu u jednu stranu
Lezite na lijevu stranu, glavu naslonite na lijevu ruku, a desnom se pridržavajte za pod. Noge držite ispravljeno, a stopala istegnuta tako da vrhovima prstiju upirete prema glavi. Bez promjene položaja nekog drugog dijela tijela, podignite desnu nogu, zadržite je u vazduhu nekoliko sekundi, zatim je spustite. Bitno je da sve vrijeme mišići budu zategnuti. Ova vježba djeluje na mišiće kukova i unutrašnju stranu butina.


2. Školjka
Lezite na lijevu stranu, savijte noge u koljenima pod uglom od 45 stepeni. Stopala držite spojena i počnite dizati desnu nogu koliko možete visočije. Bitno je da ne odvajate stopala, i da vam mišići budu stalno zategnuti. Držite desnu nogu par sekundi u vazduhu, zatim je vratite u prvobitan položaj. Ova vježba djeluje na mišiće zadnjice, kukova i zadnji dio butina.

 

3. Most
Lezite na leđa, savijte noge u koljena, a stopala postavite ravno na pod u širini ramena. Počnite se dizati, tako da vam kukovi i stomak budu u istoj ravni. Zadržite se u tom položaju nekoliko sekundi, a zatim spustite zadnjicu opet na pod. Važno je vratiti se u prvobitan položaj. Ova vježba djeluje na mišiće zadnjice, kukova, donjeg dijela leđa i zadnjeg dijela butina.


4. Koso trčanje u mjestu
Vježbu započinjete u takvom položaju kao da želite sklekove da radite. Tijelo mora biti ravno od glave do pete, a svi mišići zategnuti. Potrudite se da vam mišići stomaka budu zategnuti i da leđa držite ispravljeno. Desno koljeno podignite prema lijevom ramenu, a zatim vratite nogu u prvobitan položaj. Onda, to isto uradite samo sa lijevom nogom. Ova vježba djeluje na grudi, zadnji dio butina, kukove, donji dio leđa, stomačne mišiće, ramena i gornji dio leđa.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Top 10 najzanimljivijih fitness činjenica

Stvari koje niste znali

Top 10 najzanimljivijih fitness činjenica

Čak 69% muškaraca smatra da su u dobroj fizičkoj formi, dok je samo 13% zaista spremnih. To je samo jedna od...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Najplaćeniji penzioneri u svijetu sporta

Trud im se i ispaćuje

Najplaćeniji penzioneri u svijetu sporta

Informacija da slavni fudbaler David Beckham u penziji zarađuje oko milion funti sedmično, ostavila je bez...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ona je najzgodnija pripadnica američkog Air Forcea

Fitness model u uniformi

Ona je najzgodnija pripadnica američkog Air Forcea

Alysia Macedo je od svoje devetnaeste godine pripadnica američkih vazduhoplovnih snaga, a kroz svoje stalno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)

>Dvometraši u kopačkama: Peter Crouch nije najviši

Iako je rekorder

Dvometraši u kopačkama: Peter Crouch nije najviši

Upis engleskog napadača Petera Croucha u Guinnessovu listu rekorda, jedna je od najinteresantnijih fudbalskih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)