Korisni savjeti

Kako do čvrstih i lijepih noktiju?

Piše: Ajla Softić

Četvrtak, 06.06.2013.

Umjesto noktiju, grickajte bademe, jedite blitvu, gljive, žitarice, meso i ribu. I već nakon par sedmica ćete primjetiti da su vam nokti čvršći, ljepši i sjajniji. Niske temperature, različite štetočine i loša ishrana, kao i nedovoljan unos vode u organizam oštećuju nokte. Iako služe kao ukras, njihova glavna namjena je da štite vrhove prstiju od raznih povreda.

Faktor koji ubrzava rast noktiju
U prosjeku, nokti rastu 2 do 3 milimetra mjesečno. Nokti na rukama brže rastu od noktiju na nogama. Najbrže rastu nokti na srednjem prstu, i brže rastu tokom ljeta i u periodu trudnoće. Iznenađujuće, ali istinito da nokti brže rastu kod ljudi koji ih grickaju.

 


Hrana za nokte
Da bi nokti bili zdravi, bitno je da se unosi adekvatna količina proteina koji se nalaze u mesu. Vitamin B se unosi preko badema i blitve, i na taj se način jačaju nokti. Cink koji se nalazi u žitaricama i mesu je važan za rast tkiva, a omega 3 masne kiseline koje se nalaze u tuni i lososu, poboljšavaju cirkulaciju, te na taj način svi potrebni sastojci stignu i do noktiju.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Pet koraka uz koje ćete uvijek pucati od energije

Napunite baterije

Pet koraka uz koje ćete uvijek pucati od energije

Teško da postoji ijedna osoba na svijetu koja se nije susrela sa lošim osjećajem uzrokovanim jednostavnim...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ana Gifing: Hrono ishrana je vid detoksikacije

Zdrava i efikasna ishrana

Ana Gifing: Hrono ishrana je vid detoksikacije

Na dijeti ste a ne gladujete, već jedete možda i više nego ranije - da li je to moguće? Hrono ishrana ruši...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Napravite ukusni kolač bez šećera i brašna

Ukusno ali zdravo

Napravite ukusni kolač bez šećera i brašna

Moguće je i to, jesti ukusan kolač ali bez brige zbog unosa mnogo prostih ugljikohidrata u organizam, što je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)