Konačno objašnjenje

Koliko puta bi smjeli koristiti isti peškir?

Piše: Body.ba

Srijeda, 15.06.2016.

Korištenje istog peškira više puta za većinu ljudi je nešto sasvim normalno, dok istovremeno postoji i onaj dio osoba koje zabrinute za higijenu i zdravlje, peškir bacaju na pranje već nakon prvog korištenja. 

Na pitanje ko je upravu i koliko puta zaista bi jedan te isti peškir trebao biti iskorišten, jasan odgovor dali stručnjaci, te tako razriješili dilemu ogromnog broja osoba.

Pravi odgovor je tri do četiri puta, a razlog za to leži ni u čemu drugo do u razvoju buđi i bakterija, kojima pogoduje mokro okruženje.

"Peškiri koje koristimo poslije kupanja ili tuširanja, i ostavimo ih vlažne da se osuše, trebalo bi koristiti do četiri puta. Bakterije i buđ se počinju gomilati, iako će se njihov rast usporiti kako se peškir bude sušio", pojasnila je profesorica Kelly Reynolds sa Univerziteta u Arizoni.

Osim toga, stručnjaci skreću pažnju i na to da je od velike važnosti i sam način sušenja peškira, da ih nije dobro sušiti u kupatilu kao najvlažnijoj prostoriju, te da ih treba lijepo razložiti ili na otvorenom, ili omogućiti dotok svježeg zraka kroz prozor, ili barem držati uključen ventilator.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Pet koraka uz koje ćete uvijek pucati od energije

Napunite baterije

Pet koraka uz koje ćete uvijek pucati od energije

Teško da postoji ijedna osoba na svijetu koja se nije susrela sa lošim osjećajem uzrokovanim jednostavnim...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ana Gifing: Hrono ishrana je vid detoksikacije

Zdrava i efikasna ishrana

Ana Gifing: Hrono ishrana je vid detoksikacije

Na dijeti ste a ne gladujete, već jedete možda i više nego ranije - da li je to moguće? Hrono ishrana ruši...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Napravite ukusni kolač bez šećera i brašna

Ukusno ali zdravo

Napravite ukusni kolač bez šećera i brašna

Moguće je i to, jesti ukusan kolač ali bez brige zbog unosa mnogo prostih ugljikohidrata u organizam, što je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)