Kako odabrati bicikl? - Body.ba

Kako odabrati bicikl?

1. Treba li vam nov ili polovan bicikl?

Piše: Body.ba

Ponedeljak, 24.07.2017.

Svi znaju da kupovina novih stvari znači i dobijanje garantovano tehnički perfektnog proizvoda, ali kada su bicikli u pitanju, kupovina korištenog po najčešće duplo nižoj cijeni bi mogla biti genijalan potez. Posebno se tu misli na jača bicikla za žešće vožnje i avanture.

Kada se razmatra kupovina novog ili polovnog bicikla, pitanja koja treba postaviti samome sebi su prvenstveno, koliko kilometara bi se taj bicikl vozio i koliko puta bi se trebao servisirati, računajući početno dovođenje u idealno stanje.

Učenje o pogonskom sklopu bicikla je ključno, to je sistem koji je odgovoran za pokretanje naprijed i na njemu biciklista troši svoju energiju pa svakako želi da besprijekorno radi. Dijelovi pogonskog sklopa su pedale, lanac, prednji i zadnji zupčanici, te mašinica mjenjača. Osnovni uslov je da vozač može biti u stanju da pomiče zupčanike bez ikakvog neželjenog otpora.

Osoba koja kupuje bicikl trebala bi otkriti koji dijelovi pogonskog sklopa se trebaju zamijeniti, a obračun tih troškova bi trebao dati odgovor da li se isplati kupovati tog polovnjaka, ili će on sa popravcima ipak dostići cijenu sličnu cijeni istog takvog novog.

Kada su pedale, kaseta i ostali elementi minimalno potrošeni, to nije nikakav problem. Treba pregledati kočioni sistem, točkove i suspenziju. Ako neki od tih elemenata proizvodi neku vrstu buke, treba istražiti potencijalne nedostatke.

2 / 11
  Naredna

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Koliko treninga sedmično je dovoljno?

Pronađite balans

Koliko treninga sedmično je dovoljno?

Koliko treninga na sedmičnoj osnovi je u stvari idealan broj, koliko fizičke aktivnosti vodi do...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Pušenje i treninzi: zašto je to loša kombinacija

Nerijetko viđeni spoj

Pušenje i treninzi: zašto je to loša kombinacija

Spoj nespojivog, fizičkog izazova za organizam koji pročišćava pluća i pokreće krvotok sa dubokim udisanjem...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Bol u donjim leđima: 4 koraka koja ga otklanjaju

Spas za bolna leđa

Bol u donjim leđima: 4 koraka koja ga otklanjaju

Bol u donjem dijelu leđa obično je izazvan jednim od tri razloga - skraćenim mišićima u predjelu kukova,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)