Svi razlozi

Budite zdravi i u formi - Jedite sporije!

Piše: Body.ba

Subota, 25.10.2014.

Da dužina trajanja obroka i sama dužina žvakanja svakog zalogaja imaju mnogostruko veće značenje nego što smo očekivali, svima postaje jasno nakon što vide cijeli spisak razloga.

Vjerovatno su svi više puta u životu čuli kako je puno zdravije jesti sporo, a sada se mogu izvesti i tačni razlozi za tu tvrdnju, jer kada jedemo sporije:

- Počinjemo uživati u hrani i osjećati ukuse

Kada jedemo brzo, praktično jedemo samo da bi "natrpali" želudac što je moguće većom količinom hrane i tu je kraj. Međutim, kada jedemo lagano i sporo, svaki zalogaj može biti specifično iskustvo.

- Mozak ranije dobije signal da smo siti

Za slanje signala mozgu da je količina unesene hrane dovoljna, obično treba proteći oko 20 minuta. To se može iskoristiti na odličan način pa tako da sporije jedenje direktno označava i to da ćemo pojesti manje hrane i da se nećemo prejesti.

- Smanjujemo šanse za dobijanje probavnih tegoba

Duže žvakanje mehanički usitnjuje hranu i priprema je za lakše probavljanje, nakon toga pljuvačka odrađuje prvi dio posla hemijske razgradnje, a tek kada se ovi procesi pošteno dovrše onda na red dolaze procesi u želucu. Osim toga, samo brzo punjenje želuca može izazvati probleme poput bolova u želucu, glavobolje i drugih sličnih simptoma.

- Bit ćemo u boljoj liniji

Ovo je zaključak koji proizilazi iz svih razloga navedenih iznad i nepobitna činjenica da sporiji način unosa hrane na duže staze znači bolje funkcionisanje organizma i bolju tjelesnu formu.

Za kraj, možemo prenijeti savjete stručnjaka da savršen obrok traje između pola sata i sat, da treba jesti prije nego što osjetimo žestoku navalu osjećaja gladi, da između svakog zalogaja odložimo escajg kako bi se još više usporili, te da se skoncentrišemo na hranu i njene okuse.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Gladni Bob Sapp: Zagrepčani jedva nahranili diva

Div od 159 kilograma

Gladni Bob Sapp: Zagrepčani jedva nahranili diva

Legendarnog diva među borcima Boba Sappa, veoma dobro pamte svi koji su pratili MMA i slične kombinovane...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 10 najdebljih fudbalskih majstora

Fudbalske debeljuce

Top 10 najdebljih fudbalskih majstora

Dok u fudbalu postoje primjeri isklesanih i fascinantno građenih igrača, istovremeno s velikim isti posao...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ova žena je pila 20 Red Bull limenki dnevno

Suluda navika

Ova žena je pila 20 Red Bull limenki dnevno

Energetska pića su postala učestala zamjena za kafu, a neke osobe ih zbog pitkog okusa piju poput običnih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>"Oktobarska odluka": Spasonosni savjet stručnjaka

Važnija od novogodišnje

"Oktobarska odluka": Spasonosni savjet stručnjaka

Dok velika većina ljudi značajne promjene u životu, prvenstveno one vezane za tjelesni izgled, donose i...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)