Da dužina trajanja obroka i sama dužina žvakanja svakog zalogaja imaju mnogostruko veće značenje nego što smo očekivali, svima postaje jasno nakon što vide cijeli spisak razloga.
Budite zdravi i u formi - Jedite sporije!
Svi razloziVjerovatno su svi više puta u životu čuli kako je puno zdravije jesti sporo, a sada se mogu izvesti i tačni razlozi za tu tvrdnju, jer kada jedemo sporije:
- Počinjemo uživati u hrani i osjećati ukuse
Kada jedemo brzo, praktično jedemo samo da bi "natrpali" želudac što je moguće većom količinom hrane i tu je kraj. Međutim, kada jedemo lagano i sporo, svaki zalogaj može biti specifično iskustvo.
- Mozak ranije dobije signal da smo siti
Za slanje signala mozgu da je količina unesene hrane dovoljna, obično treba proteći oko 20 minuta. To se može iskoristiti na odličan način pa tako da sporije jedenje direktno označava i to da ćemo pojesti manje hrane i da se nećemo prejesti.
- Smanjujemo šanse za dobijanje probavnih tegoba
Duže žvakanje mehanički usitnjuje hranu i priprema je za lakše probavljanje, nakon toga pljuvačka odrađuje prvi dio posla hemijske razgradnje, a tek kada se ovi procesi pošteno dovrše onda na red dolaze procesi u želucu. Osim toga, samo brzo punjenje želuca može izazvati probleme poput bolova u želucu, glavobolje i drugih sličnih simptoma.
- Bit ćemo u boljoj liniji
Ovo je zaključak koji proizilazi iz svih razloga navedenih iznad i nepobitna činjenica da sporiji način unosa hrane na duže staze znači bolje funkcionisanje organizma i bolju tjelesnu formu.
Za kraj, možemo prenijeti savjete stručnjaka da savršen obrok traje između pola sata i sat, da treba jesti prije nego što osjetimo žestoku navalu osjećaja gladi, da između svakog zalogaja odložimo escajg kako bi se još više usporili, te da se skoncentrišemo na hranu i njene okuse.