2 2/10

2. Važnost ugljikohidrata - jesti ih

Kako jesti za masu? 10 odgovora na vječno pitanje
Kako jesti za masu? 10 odgovora na vječno pitanje

Ugljikohidrati su ključni za nabacivanje težine i oni na taj proces djeluju kroz niz različitih situacija. Prvo, unosom ugljikohidrata povećava se proizvodnja inzulina, a inzulin je anabolički hormon koji radi u tu korist. Također, skladište glikogen u mišićima, što je u suštini vid čuvanja ugljikohidrata za situacije kada zatrebaju ti izvori energije. Glikogen održava mišiće lijepim i velikim, a također će i povući vodu u mišiće učinivši ih tako čak i punijim jer će biti puni vode. 

Glikogen je indikator koji govori kada je tijelo spremno da napravi više mišića, a kada su puni upakovanog glikogena, tijelo ima mogućnost da raste jer ima potrebnu energiju za to, bez da je izvlači iz sopstvenog mišićnog tkiva. U svemu tome akcenat treba držati na složenim ugljikohidratima, i u danima odmora unos UH se generalno može smanjiti kako bi se izbjeglo neželjeno stvaranje viška masnih naslaga. 

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak