Šta bi se dogodilo kada bi prestali jesti hljeb? - Body.ba

Promjene

Šta bi se dogodilo kada bi prestali jesti hljeb?

Piše: Body.ba

Četvrtak, 27.10.2016.

Šta bi se dogodilo kada bi prestali jesti hljeb?

Namirnica na kojoj se zasniva ishrana najvećeg dijela ljudi, i bez koje većina teško da bi mogla i zamisliti svoje obroke, ima niz specifičnih uticaja na organizam, pa čiji prestanak konzumiranja sa sobom povlači i niz značajnih promjena.

Ukoliko bi se odlučili na prestanak konzumiranja najpoznatijeg izvora ugljikohidrata, veoma brzo bi shvatili da se teže zasititi, te da je neophodno povećati neke druge izvore energije.

Tada će prirodno doći do povećanja unosa vlakana u organizam, kroz integralne žitarice, grah i druge namirnice, što je već u startu pozitivna novost.

Kako je bijeli hljeb bogat prostim ugljikohidratima, koji brzo podižu nivo šećera u krvi, često i iznad gornje granice, u početku će biti teško podijeti takvu vrstu detoksikacije, dok će nakon nekoliko dana žudnja početi jenjavati.

Interesantan efekat vezan za prestanak konzumiranja hljeba je to da će tijelo biti primorano da jače koristi svoje zalihe glikogena, a što je u direktnoj vezi sa primjetnijim izbacivanjem vode iz organizma.

U svakom slučaju, ne treba ni čuditi što je eliminacija hljeba sa menija, jedan od osnovnih zahtjeva dijeta tokom perioda pripreme svih takmičara za bodybuilding i fitness takmičenja.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Zvanične statistike

Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Jedan od najboljih pokazatelja da se na stilove života i načina ishrane pripadnika nekih nacija ne treba ni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Gladni Bob Sapp: Zagrepčani jedva nahranili diva

Div od 159 kilograma

Gladni Bob Sapp: Zagrepčani jedva nahranili diva

Legendarnog diva među borcima Boba Sappa, veoma dobro pamte svi koji su pratili MMA i slične kombinovane...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 10 najdebljih fudbalskih majstora

Fudbalske debeljuce

Top 10 najdebljih fudbalskih majstora

Dok u fudbalu postoje primjeri isklesanih i fascinantno građenih igrača, istovremeno s velikim isti posao...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ova žena je pila 20 Red Bull limenki dnevno

Suluda navika

Ova žena je pila 20 Red Bull limenki dnevno

Energetska pića su postala učestala zamjena za kafu, a neke osobe ih zbog pitkog okusa piju poput običnih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)