Zašto su "brze" dijete opasne po zdravlje

Sa zdravstvenog aspekta

Iako se trude da klijentima pomognu da što kvalitetnije transformišu svoja tijela u njihove najbolje moguće verzije, fitnes stručnjaci su jednoglasni u tome da od naglih i rigoroznih faza mršanja i nabacivanja mase ima više negativnih nego pozitivnih efekata.

Takozvani "jo-jo efekat" dobro je poznat poznavaocima funkcija ljudskog organizma, i sve osobe koje su probale brzo smršati, na bolan način su osjetile njegovo značenje.

Masne ćelije koje su višestruko multiplicirane u organizmima pretilih osoba, prilikom brzog mršanja i njihovog prisilnog pražnjenja, i dalje ostaju na svojim mjestima, spremno čekajući prve veće količine hrane da bi buknule kao nikada ranije. Baš zbog toga, ishod brzih i naizgled uspješnih dijeta, već nakon nekoliko mjeseci postaje takav da masne naslage postaju veće nego ikada, a kazaljka na vagi ubrzana ka rekordnim ciframa.

Ono što posebno fitnes stručnjacima smeta u pogledu brzih i drastičnih dijeta je ogromno gubljenje i samih mišića, što za posljedicu ima slabljenje organizma i davanje dojma skoro iste tjelesne figure, samo umanjene veličine.

Razlog više zašto bi se umjesto dijeta trebalo poraditi na sveukupnoj promjeni životnih navika i prelaska na raznoliku, zdravu ali istovremeno nutricionistički potpunu ishranu, dali su i istraživači medicinskog magazina New England Journal of Medicine, objavivši veoma ozbiljna i upozoravajuća saznanja, o čemu detaljnije u nastavku.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak