Da li je morska so bolja od kuhinjske?

Pitanje i odgovor

Često se smatra da je morska so zdravija od obične kuhinjske soli. U suštini vjerovatnije je da obje vrste imaju isti efekat na zdravlje. Prevelika doza natrija obično prouzrokuje visok krvni pritisak i kardiovaskularne probleme. Obje vrste soli, tj. morska i kuhinjska sadrže natrij i hlor u istom omjeru, tako da hemijski skoro da i nema velike razlike.

Da li je morska so bolja od kuhinjske?

Što se tiče ostalih minerala u soli, morska so ih sadrži u tako molim količinama da su dovoljni samo da joj promjene okus, a nikako da zadovolje potrebnu dnevnu količinu. Kuhinjska so obično sadrži dodatak joda kako bi se spriječio njegov nedostatak.

Ako želite smanjiti unos natrija, onda kuhinjsku i morsku so možete zamjeniti mješavinom biljnih začina (obavezno čitati naljepnice, jer neke sadrže so), izbaciti brzu hranu i slane grickalice. Također, za razliku od natrijeve soli na raspolaganju vam je i puno zdravija kalijeva so.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak