Često se smatra da je morska so zdravija od obične kuhinjske soli. U suštini vjerovatnije je da obje vrste imaju isti efekat na zdravlje. Prevelika doza natrija obično prouzrokuje visok krvni pritisak i kardiovaskularne probleme. Obje vrste soli, tj. morska i kuhinjska sadrže natrij i hlor u istom omjeru, tako da hemijski skoro da i nema velike razlike.
Da li je morska so bolja od kuhinjske?
Pitanje i odgovorŠto se tiče ostalih minerala u soli, morska so ih sadrži u tako molim količinama da su dovoljni samo da joj promjene okus, a nikako da zadovolje potrebnu dnevnu količinu. Kuhinjska so obično sadrži dodatak joda kako bi se spriječio njegov nedostatak.
Ako želite smanjiti unos natrija, onda kuhinjsku i morsku so možete zamjeniti mješavinom biljnih začina (obavezno čitati naljepnice, jer neke sadrže so), izbaciti brzu hranu i slane grickalice. Također, za razliku od natrijeve soli na raspolaganju vam je i puno zdravija kalijeva so.