Dokazano korisne: Namirnice koje čuvaju zdravlje - Body.ba

4 provjerene

Dokazano korisne: Namirnice koje čuvaju zdravlje

Piše: Body.ba

Četvrtak, 19.03.2015.

Dokazano korisne: Namirnice koje čuvaju zdravlje

Ključ zdravlja se nalazi u ishrani i pružanju mogućnosti organizmu da dođe do svih elemenata potrebnih za optimalno funkcionisanje. Tada najbolje funkcioniše i sam imunološki sistem, sistem čija snaga varira tokom godine upravo zahvaljujući različitim uslovima ishrane i vanjskim prilikama.

Zbog toga, bilo da je ljeto ili zima, određene namirnice obavezno treba unositi u organizam kako bi se uspio sačuvati od svih navala štetnih mikroorganizama. Sljedeće namirnice posebno su preporučene.

Jaja 

Šest do osam jaja sedmično predstavlja idealnu sedmičnu porciju za ljudski organizam, koja sadrži optimalne količine skoro svih hranjivih tvari sa naglaskom na proteine. Jedno jaje sadrži oko 77 kalorija.

Nar 

Vitaminska bomba, kako nazivaju ovu specifičnu voćku, nar je provjereno jak antioksidans koji jača imunitet, krvne žile i srce, te čak smanjuje rizik od nekoliko vrsta karcinoma.

Kiselo mlijeko 

Budući da je prepuno dobrih bakterija, kiselo mlijeko igra jako važnu ulogu u poboljšanju crijevne flore i poboljšanju kompletnog probavnog sistema.

Zeleni čaj

Kralj među čajevima, zeleni čaj je najefikasniji diuretik i jedan od najjačih antioksidanata. Štiti organizam od gripe, smanjuje nivo holesterola i stresa, te ima značajnu ulogu u usporavanju razvoja karcinoma prostate.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson iskreno

Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson je istinska legenda bodybuildinga, nesalomljivi sportista koji na najbolji način svijetu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

I do 500 funti dnevno

Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

Nestvarno mnogo plaćeni frizeri fudbalskih zvijezda čije kreacije na glavama predstavljaju na svakoj novoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Zvanične statistike

Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Jedan od najboljih pokazatelja da se na stilove života i načina ishrane pripadnika nekih nacija ne treba ni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)