Hrana koja potiče lučenje testosterona - Body.ba

Na prirodan način

Hrana koja potiče lučenje testosterona

Piše: Adnan Ćosić

Četvrtak, 28.10.2010.

Hrana koja potiče lučenje testosterona

Testosteron kao hormon ima veliki značaj u bodybuildingu i fitnessu, tačnije u izgradnji mišića. Nastaje u gonadama (spolna žlijezda) kako muškaraca tako i žena i njime je predodređena veličina i snaga mišićnog tkiva, te ima uticaj na retenciju proteina u tijelu kao i mnoge druge funkcije.

Iako postoje anabolički steroidi koji povećavaju nivo testosterona za razvoj mišića, postoji i niz različitih namirnica koje podstiču prozvodnju testosterona na prirodan način.

Sviježe školjke (ostrige)

Školjke

Školjke su na vrhu liste namirnica za podsticanje proizvodnje testosterona. Imaju veliki udio cinka koji odlično pospješuje prozvodnju testosterona i sperme. Pored cinka, školjke su obogaćene proteinima i magnezijem.

Šparoge

Šparoge

Šparoga je odlična namirnica za povećanje testosterona, jer je bogata vitaminom E koji se smatra glavnim krivcem za proizvodnju testosterona uopće. Šparoge zajedno sa grahom sadrže odličnu kombinaciju cinka, proteina uz malo masti i kao takve su odlična hrana za prejedanje, a da ostanete u formi.

Govedina (teletina)

Govedina

Teletina kao izvor proteina je jako dobra osnova za ishranu bodybuildera. Pored proteina sadrži visok udio cinka i u kombinaciji sa proteinima čini odličan izbor namirnice koja podstiče proizvodnju testosterona.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi

Razna istraživanja su pokazala da konzumacija masti, posebno monozasićenih povećava količinu testosterona. Orašasti plodovi sadrže „zdrave masti“ kao i esencijalne masne kiseline potrebne za povećanje nivoa testosterona. Šaka orašastih plodova dnevno bi vam uveliko uravnotežila prehranu kao i povećala mogućnost povećanja nivoa testosterona.

Jaja

Jaja

Činjenica da testosteron nastaje sintezom iz holesterola, namirnice bogate holesterolom su postale osnovne gradivne jedinice za produkciju testosterona. Jaja sadrže čisti holesterol za koji se može dokazati da njegova prekomjerna količina u jajima i nije toliko štetna kao što mnogi misle. Jaja su takđer veliki izvor vitamina B5 i B6 koji pomažu uspostavljanje hormonske ravnoteže.

Bijeli luk

Bijeli luk

Medicinska istraživanja su pokazala da bijeli luk povećava nivo testosterona, ali ujedno ima mogućnost smanjenja kortizola, koji je inače konkurentan hormon tetsosteronu koji može izazvati propadanje mišića.

Smeđa riža, druge cjelovite žitarice i složeni ugljikohidrati

Smeđa riža

Ugljikohidrati nisu samo neophodan sastojak za obnovu mišića i izvor energije, već složeni ugljikohidarti vode do proizvodnje značajne količine testosterona, a ujedno spriječavaju debljanje.

Sir (manje ili puno mastan)

Sir

Manje ili više mastan sir može biti odlična namirnica i u fazi izgradnje mase, ali i sagorijevanja masti. Nemasni sirevi i sirevi bez masnoća imaju vrlo nizak nivo masnoća, skoro nimalo ugljikohidrata i visoko proteinsku vrijednost. Sir bez masti je gotovo čisti protein. Pored visokog udijela proteina, sir sadrži i potrebne količine cinka za proizvodnju testosterona.

Ribe poput lososa

Losos

Pored visokog udjela proteina, a jako malo masti, riba sadrži pregršt vitamina kao što su B5, B6 i B12, od koji svaki utiče na zdravlje reprodukcije i nivo testosterona.

Dobar text, mada nedovrsen jer ima jos dosta hrane sa istim svojstvima, a koja nije spomenuta ovdje..

- Kenan Hadzihalilovic

Petak, 29.10.2010. 12:16,

Prijavi neprimjeren komentar


mozda nekad bude nastavak, pa se spomenu i ostale namirnice...

a ja sam nakon ovih slika ogladnila :))

- emina

Petak, 29.10.2010. 20:26,

Prijavi neprimjeren komentar


Ja licno sam znao za bijeli luk, orašaste plodove i jaja i oni su moji favoriti. Ove ostale su mi novina.

Kenane, bilo bi mi interesantno čuti na koju hranu mislis, jer ovo pobrojano je sve BB approved, pa ako stignes dopuni listu.

- brutalee

Petak, 29.10.2010. 20:31,

Prijavi neprimjeren komentar


Super, svidja mi se fakat clanak jer se govori bas o onome sto me zanima :D

- Emir

Utorak, 09.11.2010. 17:30,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Zvanične statistike

Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Jedan od najboljih pokazatelja da se na stilove života i načina ishrane pripadnika nekih nacija ne treba ni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Gladni Bob Sapp: Zagrepčani jedva nahranili diva

Div od 159 kilograma

Gladni Bob Sapp: Zagrepčani jedva nahranili diva

Legendarnog diva među borcima Boba Sappa, veoma dobro pamte svi koji su pratili MMA i slične kombinovane...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 10 najdebljih fudbalskih majstora

Fudbalske debeljuce

Top 10 najdebljih fudbalskih majstora

Dok u fudbalu postoje primjeri isklesanih i fascinantno građenih igrača, istovremeno s velikim isti posao...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)