U slučaju da niste znali, za neke proizvode koje jako često čuvate u frižideru je preporučljivo da ih ustvari držite i čuvate na sobnoj temperaturi. Krompir, luk i paradajz su samo neki od njih.
Hrana koju ne trebate čuvati u frižideru
Korisni savjetiLjuti sos
Vjerovatli ili ne, ljuti sos može "sretno preživjeti" u vašem špajzu ili na vitrini čak i do tri godine. Nema nikakve potrebe da ga čuvate u frižideru.
Krompir
Hladne temperature negativno utječu na ukus krompira, zato ga čuvajte na sobnoj temperaturi u papirnom fišeku. Plastične kese nisu dobre jer zadržavaju vlagu koja utječe na brži raspad krompira.
Paradajz
U frižideru može dobiti blijedu boju, pa ga zato držite na sobnoj temperaturi i nikada ga nemojte držati u plastičnoj kesi. Ako ga već želite pravilno čuvati, stavite ga u fišek.
Luk
Luk je najbolje da se čuva u mrežici u kojoj je kupljen ili bilo kakvoj drugoj kesi koja omogućava cirkulaciju zraka na sobnoj temperaturi. Ali, držite ga dalje od krompira koji ispušta vlagu i gasove koji mogu negativno da utječu na luk i da uzrokuju brži raspad luka.
Kafa
Frižider proizvodi kondenzaciju, što može da utječe na ukus mljevene kafe i kafe u zrnu. Kafu je najbolje čuvati u hermetički zatvorenim posudama.