Izvucite ono najzdravije iz povrća

Svježe ili kuhano?

Povrće je jako zahvalan dio ishrane, budući da se može jesti kako svježe, tako i spremljeno na više načina. Ipak, očuvanje najboljih svojstava zavisi od načina spremanja zavisno od vrste.

Izvucite ono najzdravije iz povrća
Foto: Unsplash
Vodeći se tim, moramo biti svjesni da najbolje elemente u nekoj vrsti povrća ubijamo kuhanjem, dok kod drugih oni tek dolaze do izražaja.
 
Tako je na primjer špinat najbolje jesti kuhan, jer se tako oslobađa najviše željeza, kalcija i magnezija.
 
S druge strane trebamo znati da je luk najbolje jesti svjež, ukoliko želimo doći do alicina, koji je sjajan pomagač u borbi sa obuzdavanjem apetita. S druge strane ukoliko želimo doći do flavonoidnog kvercetinoma, koji ima protuupalna svojstva, tada trebamo kuhati luk.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak