1 1/4

Ishrana tokom i nakon treninga

Kako se hrane vrhunski fudbaleri najjačih liga?
Kako se hrane vrhunski fudbaleri najjačih liga?

"Obični" dan jednog fudbalera je koncipiran tako da se fizička forma i tehnika bruse i podižu na veći nivo tokom sedmice i to bez maksimalnog iscrpljivanja, koje je rezervisano za utakmice kada je svaki profesionalac spreman da, ako tre ba i potpuno "izgori" za pobjedu svog tima. Stoga, dan za danom, igračima je važno da svom tijelu obezbijede dovoljnu količinu ugljikohidrata kao primarnih izvora energije. 

Nakon ugljikohidrata, i tokom samih dana treninga iznimnu važnost imaju proteini, čija funkcija je u ovom slučaju od posebne važnosti, a radi se o oporavku i pripremi mišića za nove izazove. Za zdravlje organizma i održavanje imunološkog sistema, neophodan je unos zdravih masnoća, a koje profesionalni fudbaleri u organizam unose kroz riblje i maslinovo ulje, orašaste plodove, te manje količine mliječnih proizvoda.

Tokom treninga, igračima su pri ruci izotonična pića, ona koja vraćaju elektrolite i daju tako energiju. 

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak