Kukuruz - kuhani ili pečeni?

Koji je vaš izbor?

Kukuruz je hrana koja se može pripremiti na razne načine. Osim kao brašno, ovaj žuti plod se može jesti kuhan, pečen, slan i sirov. Kukuruz je bogat hranjivim sastojcima. Jedan kukurz, prosječne veličine sadrži oko 124 kalorije, što znači da je on veliki borac protiv viška kilograma.

Kukuruz - kuhani ili pečeni?
Foto: Unsplash

Ne sadrži holesterol i ima jako malo zasićenih masti. Sadrži veliku količinu željeza i vlakana, folne kiseline, vitamina C, B6 i B9. 

Koristi za zdravlje čovjeka su:

- Umanjuje rizik od kardiovaskulanih bolesti.

- Umanjuje apsorpciju holesterola u tijelu.

- Kontroliše dijabetes i hipertenziju.

- Umanjuje mogućnost dobijanja hemoroida.

- Reguliše varenje hrane.

- Jača kosti.

- Ima pozitivne efekte za kožu i vid. 

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak