Možda mnogi od fanatika ljute hrane nisu ni svjesni šta nudi njihovo pomalo ili malo više bolno zadovoljstvo ishrane različitog vida ljutih paprika, i najvjerovatnije ih jedu samo zbog činjenice što povećavaju apetit. One su jako zdrave, a donosimo vam razloge zbog kojih i vi koji ne volite ljuto, ipak to nekad probate.
Ljuto zdravlje
Korisni savjetiSastojak kapsaicin koje je osnovni dio svih ljutih paprika je u suštini fitohemikalija koja ima povećanu antioksidativnu moć i ukoliko možete izdržati ljutino, suze i vrelinu koje su proraćeni elementi ljutih paprika, one će vam uzvratiti sa brojnim beneficijama za vaše zdravlje. Iako čisto informativno, koliko je ljuća paprika, toliko je količina kapsaicina veća, zato budite hrabriji.
Mršanje
To što vas ljuto preznoji i crveni nije bez razloga. Kapsaicin aktivira lučenje adrenalina i podiže tjelesnu temperaturu, a sa tim poboljšava metabolizam i sagorijevanje dodatnih kalorija.
Ljuto isto predstavlja pravo žarište masnoća što poboljšava metaboličku aktivnost masnih ćelija (adipociti) i čini ih manjim.
Srce
I mašinerija koja nas drži u životu ima svoje beneficije od ljutog. Pored mršanja koje pomaže u radu srca, kapsaicin umanjuje krvni pritisak i prorjeđuje krv s čim se spriječava zgrušavanje krvi.
Istraživanja koja su rađena u zemljama u kojima narod uživa u ljutom kao što je Tajland pokazuju da redovno komzumiranje ljute hrane umanjuje incidenciju brojnih srčanih oboljenja.
Rak
Istraživanje objavljenja u Cancer Research u 2006 godini su pokazala da kapsaicin spriječva daljnje razmnožavanje ćelija raka prostate. Čak 80% ćelija prostate pogođenih rakom su tokom istraživanja bila uništena.
Dodatna istraživanja pokazuju da on pomaže u prevenciji od raka pankreasa za 50%, ali ipak ove supstance nisu još uvijek dobile dozvolu da se koriste u liječenju raka, jer su potrebna dodatna istraživanja.