Korisni savjeti

Ljuto zdravlje

Piše: Body.ba

Ponedeljak, 06.10.2014.

Možda mnogi od fanatika ljute hrane nisu ni svjesni šta nudi njihovo pomalo ili malo više bolno zadovoljstvo ishrane različitog vida ljutih paprika, i najvjerovatnije ih jedu samo zbog činjenice što povećavaju apetit. One su jako zdrave, a donosimo vam razloge zbog kojih i vi koji ne volite ljuto, ipak to nekad probate.

Sastojak kapsaicin koje je osnovni dio svih ljutih paprika je u suštini fitohemikalija koja ima povećanu antioksidativnu moć i ukoliko možete izdržati ljutino, suze i vrelinu koje su proraćeni elementi ljutih paprika, one će vam uzvratiti sa brojnim beneficijama za vaše zdravlje. Iako čisto informativno, koliko je ljuća paprika, toliko je količina kapsaicina veća, zato budite hrabriji. 

Mršanje

To što vas ljuto preznoji i crveni nije bez razloga. Kapsaicin aktivira lučenje adrenalina i podiže tjelesnu temperaturu, a sa tim poboljšava metabolizam i sagorijevanje dodatnih kalorija.

Ljuto isto predstavlja pravo žarište masnoća što poboljšava metaboličku aktivnost masnih ćelija (adipociti) i čini ih manjim. 

Srce

I mašinerija koja nas drži u životu ima svoje beneficije od ljutog. Pored mršanja koje pomaže u radu srca, kapsaicin umanjuje krvni pritisak i prorjeđuje krv s čim se spriječava zgrušavanje krvi.

Istraživanja koja su rađena u zemljama u kojima narod uživa u ljutom kao što je Tajland pokazuju da redovno komzumiranje ljute hrane umanjuje incidenciju brojnih srčanih oboljenja. 

Rak

Istraživanje objavljenja u Cancer Research u 2006 godini su pokazala da kapsaicin spriječva daljnje razmnožavanje ćelija raka prostate. Čak 80% ćelija prostate pogođenih rakom su tokom istraživanja bila uništena. 

Dodatna istraživanja pokazuju da on pomaže u prevenciji od raka pankreasa za 50%, ali ipak ove supstance nisu još uvijek dobile dozvolu da se koriste u liječenju raka, jer su potrebna dodatna istraživanja. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Gladni Bob Sapp: Zagrepčani jedva nahranili diva

Div od 159 kilograma

Gladni Bob Sapp: Zagrepčani jedva nahranili diva

Legendarnog diva među borcima Boba Sappa, veoma dobro pamte svi koji su pratili MMA i slične kombinovane...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 10 najdebljih fudbalskih majstora

Fudbalske debeljuce

Top 10 najdebljih fudbalskih majstora

Dok u fudbalu postoje primjeri isklesanih i fascinantno građenih igrača, istovremeno s velikim isti posao...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ova žena je pila 20 Red Bull limenki dnevno

Suluda navika

Ova žena je pila 20 Red Bull limenki dnevno

Energetska pića su postala učestala zamjena za kafu, a neke osobe ih zbog pitkog okusa piju poput običnih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>"Oktobarska odluka": Spasonosni savjet stručnjaka

Važnija od novogodišnje

"Oktobarska odluka": Spasonosni savjet stručnjaka

Dok velika većina ljudi značajne promjene u životu, prvenstveno one vezane za tjelesni izgled, donose i...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)