Luk - prirodni antibiotik

Savjeti

Još od davnina je poznato da luk posjeduje izvandredne ljekovite sastojke, i bio je korišten kao hrana i kao lijek u mnogim kulturama više od hiljadu godina. Naučna istraživanja su pokazala da se upotrebljavao još u vrijeme Egipatskih faraona i u prvim Kineskim dinastijama.

Luk - prirodni antibiotik
Foto: Unisplash

 

Luk i drugi proizvodi koji su bazirani na ekstraktu luka, spriječavaju mnoga oboljenja, kao što je ateroskleroza, povišen krvni pritisak, gripa i prehlada, kašalj, bronhitis, i pomaže u umanjuje menstrualnih bolova. Istraživanja su pokazala da luk uništava veliki broj mikroorganizama, bakterije, viruse, i u nekim slučajevim crijevne parazite.


Luk je jako efikasan antioksidans koji ojačava tjelesni imunološki sistem i pomaže u borbi protiv mnogih kancerogenih bolesti. On sadrži više od 200 bioloških aktivnih materije, vitamina, minerala, enizima i aminokiselina. Luk je prirodno bogat selenom i esencijalnim tragovima minerala koji imaju različita ljekovita svojstva na organizam. Ipak, luk je najpoznatiji u održavanju kardiovaskularnog zdravlja i pkazani su odlični rezultati u spriječavanju visokog holesterola i triglicerida u krvi, kao i raznih infekcija.


Biohemijska najaktivnija supstanca u luku je eterično ulje, alicin koji služi kao prirodno sredstvo za umanjenje visokog krvnog pritiska, za detoksikaciju krvi, djeluje kao prirodni antibiotik, liječi glavobolju i podmlađuje organizam.

Komentari (1)

luk bjeli je dobar i treba ga jesti,ja ga jedem

seki
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak