Neizbježne namirnice za kvalitetan program ishrane

Loš, dobar i najbolji

Ishrana je ključna komponenta bilo kojeg programa izgradnje mišića ili gubitka masti. Još uvijek iznenađuje činjenica koliko su ljudi nezainteresovani za ishranu. Ako budete znali koje namirnice uključiti u zdrav način ishrane imat ćete bolje razumijevanje, ali i rezultate u ostavarivanju ciljeva za izgradnju mišića ili pak gubitka masti.

Neizbježne namirnice za kvalitetan program ishrane

Većina ljudi nema problema sa pridržavanjem zdravog načina ishrane, ali ima u izboru namirnica. Svi znaju da su proteini za izgradnju mišića, da su ugljikohidrati izvor energije i da se trebate držati podalje od ishrane na bazi visokozasićenih masti. Međutim stvari se ne zaustavljaju tu. Sigurno ste primjetili da je količina namirnica koje unosite jedan od ključnih faktora. Jako je važna hrana koja je na svakodnevnom jelovniku. Narvno ako ste početnik u zdravom načinu ishrane onda se koncentrišite na neku osnovnu dijetu prije nego na potrošnju kalorija. Ako budete pratili koliko dnevno usnotite proteina, kompleksnih ugljikohidrata i zdravih masti , bit će i više nego dovoljno da primjetite rezultate. Ako ste pak u režimu zdrave ishrane već duži period onda će biti korisno da proširite izbor namirnica u cilju postizanja boljih rezultata u izgradnji mišićne mase i gubitka masti.

Bilo da pokušavate izgraditi mišićnu masu ili izgubiti masti morate imati zdrav način ishrane. Bez obzira na cilj, vaš izbor hrane bi trebao manje više ostati isti. Ono što se mjenja je količina. Samo zato što ste krenuli sa programom izgradnje mišićne mase ne mora značiti da možete biti na junk hrani, umjesto toga jednostavno morate unositi veće količine.

Kako bi napravili što bolji izbor namirnica u nastavku je lista dobrih i loših namirnica kako bi se što lakše zadržali na pravom putu.

Proteini

Počet ćemo sa nekim osnovnim izvorima proteina. Proteini su gradivni blokovi mišićnog tkiva, a njihov najčešći izvor je piletina. Piletina dolazi u obzir u različitim oblicima i iako je zdrav protein vrlo lako može biti u kategoriji nezdravih ako se priprema na pogrešan način.

Loš izvor: Loš izvor proteina koji bi trebali izbjegavati u svakom slučaju su proteini iz bilo koje vrste fast fooda. Npr. piletina pržena u fritezi se treba zaobilaziti u širokom luku.

Dobar izvor: Dobar izvor proteina je u nemasnoj teletini, siru i drugim mliječnim proizvodima. Zaleđena pileća prsa spadaju u kategoriju dobrog izvora proteina, ali ne i najboljeg jer se ona obično mariniraju u slanoj vodi pa sadrže veću količinu natrija po obroku. Ostale proteine iz ove kategorije treba konzumirati umjereno.

Najbolji izvor: Najbolji izvor proteina su svježa pileća ili pureća prsa, bjelance, cijela jaja, nemasna riba kao i čisti, kvalitetni proteinski prah. Jedino što se treba konzumirati umjerno su cijela jaja. Osim jaja, ostale nabrojane namirnice iz ove kategorije treba redovno unositi.

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati su osnovni izvor iz kojeg organizam crpi energiju. Oni su svakodnevna potreba, ali samo na način da se izbjegne prekomjerno dobivanje sala.

Loš izvor: Loš izvor ugljikohidrata su čips, krofne, pomfrit, bijeli hljeb, bijela tjestenina, pizza i niz drugih namirnica. Sve što je prženo u ulju i generalno hranu iz restorana treba konzumirati u rijetkim prilikama.

Dobar izvor: U kategoriju dobrog izvora ugljikohidrata spada zob, smeđa riža, hljeb od cjelovitih žitarica, krompir, voće i povrće. Ove namirnice treba da budu primarne za unos ugljikohidrata.

Najbolji izvor: Nekom je i kategorija dobar izvor sasvim dovoljna, ali ako pak želite postići još bolje rezultate onda je kategorija najbolji izvor za vas. U kategoriji najbolji izvor ugljikohdrata su organski i valjani zob, hljeb od organski proklijalih žitarica, organska smeđa riža i naravno organsko voće i povrće.

Masti

Masti su generalno na lošem glasu, ali činjenica je da ako unosite zdrave masti u umjerenim količinama, nivo hormona vašeg tijela će biti zadovoljavajući.

Loš izvor: Spisak loših masti ne bi itrebao iznendaiti bil koga. U tu kategoriju spadaju sladoled, čokolada, puter, krofne (koje su također i na spisku loših ugljikohidrata) kao i viskomasni sirevi.

Dobar izvor: Dobar izvor masti su maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi, kikiriki puter kao i riblja mast i omega 3 masti iz jaja.

Najbolji izvor: Najbolji izvor masti su laneno ulje, puter od organskog kikirikija i riblje ulje. Kada su u pitanju masti, konzumiranje namirnica iz kategorije dobar uzvor je sasvim dovoljno. Kategorija najbolji izvor se smatra još boljom varijantom.

Sada kada znate o različitim izvorima namirnica, možete lakše formirati svoj jelovnik. Ne znači da morate u potpunosti isključiti namirnice iz lošijih kategorija, ali u svakom slučaju bi trebali ograničiti njihovu konzumaciju.

Birajući namirnice iz kategorije dobar izvor postići ćete dobre rezultate. Ovo je naravno samo mali spisak koji će vam pomoći na vašem putu. Sljedeći put kad se nađete u prodavnici, restoranau ili pak vlastitoj kući bit ćete spremniji pri odabiru pravih vrsta namirnica.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak