Razlozi zbog kojih je cimet na tako dobrom glasu

Miljenik nutricionista

Kada je riječ o najzdravijim začinima, ta priča nikada ne može proći bez spominjanja cimeta - unutrašnje kore drveta izmrvljene u prah, koji je jako poštovan sve od Kine pa sve do Južne Amerike.

Razlozi zbog kojih je cimet na tako dobrom glasu

Brojni su pozitivni učinci cimeta na ljudsko zdravlje, a u nastavku ćemo nabrojati samo neke od njih. Ovdje neće biti riječi o onome po čemu je cimet najpoznatiji, fantastičnoj aromi, već o bonusima koje sebi osiguravamo konzumirajući ga.

- Cimet je u kineskoj medicini poznat kao lijek za prehladu i gripu (posebno uz čaj i đumbir)

- Cimet u kombinaciji sa medom i vodom predstavlja malu energetsku bombu

- Cimet pomaže kod probavnih smetnji

- Cimet revitalizira živce i krv

- Cimet sa samo pola kašićice dnevno smanjuje nivo šećera u krvi kod dijabetičara

- Cimet smanjuje nivo holesterola u krvi

- Cimet uništava gljivice i sprečava njihov rast

Cijeli ovaj niz sadrži i više nego dovoljno razloga da svakog dana na neki način unesemo barem malo cimeta u svoj organizam.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak