Kada je riječ o najzdravijim začinima, ta priča nikada ne može proći bez spominjanja cimeta - unutrašnje kore drveta izmrvljene u prah, koji je jako poštovan sve od Kine pa sve do Južne Amerike.
Razlozi zbog kojih je cimet na tako dobrom glasu
Miljenik nutricionistaBrojni su pozitivni učinci cimeta na ljudsko zdravlje, a u nastavku ćemo nabrojati samo neke od njih. Ovdje neće biti riječi o onome po čemu je cimet najpoznatiji, fantastičnoj aromi, već o bonusima koje sebi osiguravamo konzumirajući ga.
- Cimet je u kineskoj medicini poznat kao lijek za prehladu i gripu (posebno uz čaj i đumbir)
- Cimet u kombinaciji sa medom i vodom predstavlja malu energetsku bombu
- Cimet pomaže kod probavnih smetnji
- Cimet revitalizira živce i krv
- Cimet sa samo pola kašićice dnevno smanjuje nivo šećera u krvi kod dijabetičara
- Cimet smanjuje nivo holesterola u krvi
- Cimet uništava gljivice i sprečava njihov rast
Cijeli ovaj niz sadrži i više nego dovoljno razloga da svakog dana na neki način unesemo barem malo cimeta u svoj organizam.