Sve dobre strane meda - Body.ba

Slatko i ukusno!

Sve dobre strane meda

Piše: Body.ba

Ponedeljak, 06.01.2014.

Sve dobre strane meda

Med je gotov proizvod još u košnici i svaka druga dodatna promjena i dodatak samo može da umanji hranjiva i ljekovita svojstva. Zato vodite računa gdje i od koga kupujete med. Donosimo vam nekoliko informacija koje trebate znati o medu, ukoliko želite da maksimalno iskoristite sve njegove pozitivne strane. 

1. Med ne treba samo da se konzumira metalnom kašikom jer se na taj način ubijaju hranjivi sastojci, umjesto toga koristite keramičku ili onu najbolju opciju, drvenu kašiku, specijalnu za med. 

2. Med ne treba grijati na više od 45 stepeni Celzijusa, kako ne bi došlo do uništavanja njegovih antibakterijskih svojstava. Zato naredni put kada pripremite čaj, sačekajte nekoliko minuta prije nego stavite med. 

3. Preporučuje se da se med koristi rastvoren u mlakim ili hladnim pićima, a najbolja opcija je voda. On je higroskopan, odnosno povlači svu vodu u sebe, s čim se može iskušiti i oštetiti sluznica gornjih puteva za hranu. Ovo naročito možete biti nezgodno za djecu. 

4. Med rastovren u vodi može da se koristi za ispiranje usta, jer može djelovati kao antibakterijsko sredstvo, što je jako korisno za osobe koje pate od parodontopatije. 

5. Lokalni med od iz vaše okoline je fantastična imunoterapija za osobe koje pate od alergije na polen. U suštini ovaj med sadrži neaktivnu formu polenskih antigena iz vaše okoline i s tim stimuliše imunitet za normalnu proizvodnju antitjela. Bitno je da je med nastao na čistini, a ne u nekim zagađenim predjelima. 

6. Bakterija H. Pylori koja je nepoželjan saputnik našeg želuca je krivac za neprijatan gastritis, čir na želucu i sve veći broj oboljena od raka želuca. Redovna konzumacija meda je pravilan i djelotovoran lijek za sva ova oboljenja.  

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Zvanične statistike

Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Jedan od najboljih pokazatelja da se na stilove života i načina ishrane pripadnika nekih nacija ne treba ni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Gladni Bob Sapp: Zagrepčani jedva nahranili diva

Div od 159 kilograma

Gladni Bob Sapp: Zagrepčani jedva nahranili diva

Legendarnog diva među borcima Boba Sappa, veoma dobro pamte svi koji su pratili MMA i slične kombinovane...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 10 najdebljih fudbalskih majstora

Fudbalske debeljuce

Top 10 najdebljih fudbalskih majstora

Dok u fudbalu postoje primjeri isklesanih i fascinantno građenih igrača, istovremeno s velikim isti posao...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)