Iako se u organizam ne unose u velikim količinama i služe tek za popravljanje okusa hrane, začini mogu biti itekako zdravi i bitni za cjelokupno zdravlje organizma, samo treba znati kada kojeg od njih treba primijeniti.
Začini koji osiguravaju zdravlje: 5 najboljih
Zdravi dodaci ishraniKako piše magazin The Good HerbCo, začini mogu pokazati svoj puni potencijal samo onda kada se koriste svakodnevno, a ovo su posebni među njima:
- Sjeme celera
Iako ne toliko čest začin, sjeme celera ima mnogostruki pozitivni učinak na zdravlje, smanjuje krvni pritisak, pomaže izmokravanju, te blagotvorno djeluje na jetru oslobađajući je od toksina.
- Mljevena paprika
Začin koji pomaže reducirajući simptome prehlade i gripe. Pored toga zbog svoje ljutine potiče metabolizam, te je dobar saveznik osobama koje pokušavaju smanjiti tjelesnu masu. Također, olakšava i grlobolju, te eliminiše nadutost stomaka.
- Cimet
Začin koji potiče metabolizam, a najpoznatiji je zbog svog ugodnog mirisa. Cimet povećava osjetljivost inzulina, a koji s druge strane potpomaže sagorijevanju masti.
- Karanfilić
Poznat kao jak antihistaminik (oni se najčešće koriste u borbi protiv alergija), karanfilić opušta mišiće probavnog trakta.
- Origano
Biljka koju najčešće koristimo kao začin na pizzi, poznata je po tome što potiče otpuštanju sluzi, pa je dobra kod liječenja respiratornih bolesti i pruža pomoć varenju.