Zašto ne treba izbjegavati hljeb?

Zdrav je

Kada je riječ o gubljenju kilograma i zdravoj ishrani, hljeb se smatra najvećim neprijateljem našeg tijela. Kampanja zvana "The slice of life" objašnjava da je takvo mišljenje sasvim pogrešno. Veliki broj ljudi hljeb povezuje isključivo sa ugljikohidratima, od kojih se debljate. Ali hljeb je jako ukusan i zdrav proizvod, bez kojeg je teško zamisliti obrok.

Zašto ne treba izbjegavati hljeb?
Foto: Unsplash

Bitno je da znate da nije baš svaki hljeb zdrav. Ovo se najviše odnosi na bijeli hljeb, kao i onaj pun aditiva, kojih je najviše u prodaji.

Kada je riječ o zdravom i ukusnom hljebu, napravljen od raženog brašna, tada znamo da je riječ o hljebu koji je bogat raznim sjemenkama i dobrim mastima, kao što je maslinovo ulje. Takav su hljeb pravile naše bake.

Dobre strane hljeba:

1. Osim proteina, hljeb sadrži i veliku količinu minerala, među kojima je kalcijum koji je jako koristan sa jačanje kostiju.

2. Hljeb sadrži i željezo, koje daje energiju i poboljšava krvnu sliku.

3. Integralni hljeb je pun vitamina, vitamina E i brojnih vitamina iz B grupe.

4. Hljeb je bogat i sa biljnim vlaknima, koje su jako bitne za normalno funkcionisanje digestivnog sistema.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak