Ako vam je dosta pečenja i eksperimentisanja u kuhinji, a jede vam se nešto slatko i čokoladno, predlažemo vam da probate ovo petominutno zadovoljstvo.
Čokoladni kolač bez pečenja
Za sladokuscePotrebni sastojci:
- Puter za podmazivanje;
- 230 g tamne čokolade;
- 230 g slatke pavlake;
- 1/4 kašike soli;
- Kakako;
Priprema:
Potreban vam je uzak kalup, kao onaj što koristite za pečenje rolata, namažite ga puterom pa ga pokrijte hartijom za pečenje. Rastopite čokoladu na tihoj vatri.
U drugu posudu ugrijte slatku pavlaku, ali vam ne smije vrijati. Slonite je sa ringle i dodajte malo soli. Pomješajte ove dvije smjese dok ne dobijete jednu homogenu smjesu.
Gustu smjesu premjestite u kalup, pokrijte folijom i dobro ohladite kolač. Najbolje bi bilo da ga ostavite na nekoliko sati u zamrzivaču. Izvadite ga nekoliko minuta prije nego hoćete da ga poslužite, prevrnite ga na tanjir i pospite ga kakaaom.