Losos sa paradajzom, šafranom i batatom

Vlakna i proteini

Batat je nadmašio ostale namirnice koje sadrže ugljikohidrate, posjeduje jako puno vitamina A, i nizak broj  ugljikohidrata. Posjeduje visok nivo rastvorljivih vlakana koji pomažu kontrolirati šećer u krvi, sporije se probavlja, tako da ćete duže biti siti.

Losos sa paradajzom, šafranom i batatom
Foto: Unsplash

Potrebno vam je:

1 šolja mirođije
1 srednji crni luk
1 mala ili srednja tikvica
2 mala batata ili 1 veliki, oljušteni
pola šolje pelat paradajza
2 do 4 filea lososa
1 mrkva
svježi peršun

Za sos:


1 češanj bijelog luka
malo komorača
2 grančice majčine dušice
prstohvat šafrana
½ kašike biljnog ulja
1 kašika biljnog bujona
⅔ šolje vode
⅓ šolje paradajz pirea

UPUTE:

1. Ugrijte pećnicu do 425 °

2. Dodajte komorač, crveni luk, tikvice i pelat paradajz, sve to pecite 30 min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju. 

3. Losos pecite na 350 ° u trajanju od 10 - 15 min

4.  U međuvremenu napravite sos: dinstajte bijeli luk, komorač, majčinu dušicu i šafran u biljnom ulju na niskoj do srednjoj vatri nekoliko minuta. Dodajte biljni bujon,vodu i paradajz pire; kuhati 5 minuta.


5. Sastaviti pečeno povrće sa paradajz sosom. Stavite ga na tanjir, a zatim na vrh servirajte pečeni losos sa  preostalim sosom. Kao prilog dodajte grašak sa sjeckanim peršunom.

Jedna porcija sadrži: 331 kcl / 30g proteina / 9g masti / 49g ugljikohidrata

Dobar tek !

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak