Čokoladno zadovoljstvo niko ne može odbiti, još manje ono koje se brzo sprema.
Neodoljiva čokoladna pita
Ukusan desertPotrebni sastojci:
- 300 gr mljevenog keksa
- 1 kašika kakaa
- 4 bjelanjka
- 500 ml jogurta
- 300 gr čokolade za kuhanje
- 1 kesica želatina
- lješnjaci za dekoraciju
Način pripreme:
- Mljeveni keks pomješajte sa kakaaom i bjelncima, sve dok ne dobijete homogenu smjesu. U okrugli kalup stavite smjesu i pecite je 10 minuta na 180 stepeni.
- Jogurt sipajte u jednu posudu. Rastopite čokoldu, dodajne u nju nekoliko kašika jogurta kako biste izjednačili temperaturu, pa cijelu čokoladu sipajte u posudu sa jogurtom.
- Želatin pripremite po načinu na koji je objašnjeno na kesici. Razmutite ga sa 4 kašike hladne vode, ostavite da nadođe, a zatim zagrijte i mješajte sve dok se grudvice sve ne rastope. Dodajte u to jogurt i čokoladu.
- Prelijte preko ispečene kore svu tu smjesu i ostavite u frižider da se fino ohladi. Ukrasite ga čokoladnim prelijevom i lješnjacima.
Prijatno!