Osam načina za pripremu tune

Nekoliko minuta pripreme

Uz ovih 8 načina više nikad vam neće biti problem pripremiti tunu. Pitajte bilo kojeg bodybuildera ili zaljubljenika u fitnes šta misli o tuni u konzervi. Velike su šanse da će sa oduševljenjem reći da je o hrana čuda koja uštedi mnogo vremena. Ako je jedete često – a trebali biste- nadjačat će sve prethodne izrečene riječi o dosadnoj ishrani tokom dijete. S ovim profilom prehrane: 200 kalorija, 5 grama zdravih masti, 40 grama lean proteina, kako možete odbiti tunu?

Osam načina za pripremu tune

Sa 8 recepata koji slijede, više nikad nećete morati odbiti tunu zbog nečeg ukusnijeg. Konzerva tune će imati svaki put drugu masku kad je otvorite. Tajni identitet ove ribe bogate proteinima će biti i dalje skriven, dok će vaši mišići uživati u prednostima zdrave prehrane.

Ovi recepti zahtijevaju samo nekoliko minuta pripreme i brinu se da nikad ne zaboravite unijeti potrebnu količinu proteina.

1. Tjestenina sa feta sirom i tunom

Feta sir je odličan izvor proteina i sadrži mnogo kalcija, što pomaže u ispravnoj mišićnoj kontrakciji. Uzmite feta sir najmanje masnoća koji možete naći. Ako volite salatu sa feta sirom, transformišite to u obrok sa tunom, uz proteine, zdrave masti i spororazgradive ugljikohidrate.

  • Jedna konzerva isušene tune
  • 1/3 šolje feta sira
  • 3-4 paradajza
  • 5-8 maslina
  • Jedna šolja pšenične tjestenine
  • Maslinovo ulje, oko 1 čajne kašike pospite po tjestenini
  • Po izboru začini i okusi(uhvatite između prstiju): origano, limun, bosiljak, timijan, ocat

Tjesteninu pripremite prema uputama s pakovanja, zatim stavite feta sir i tunu iz konzerve. Nastavite miješati dok se sir ne otopi, pa na vrh stavite paradajz, masline i popršćite s maslinovim uljem za zdrave masti. Pospite željene začine i zdrave sastojke poput limuna ili bosiljka. Poslužite odmah.

2. Tuna salata

Ako ste na nisko-ugljikohidratnoj dijeti, ova tuna salata je odlična za vašu prehranu. Brzo, jednostavno i sadrži mnogo likopena, zdrav sastojak pronađen u paradajzu.

  • Svježi listovi špinata, između 2-3 šolje
  • Jedna konzerva tune
  • 1/4 šolje nemasne salse*
  • Kockice mrkve, krastavaca i crvenih paprika
  • Sol i biber za okus

Jednostavno stavite listove špinata u veliku zdjelu, preko stavite tunu, salsu i kockice povrća. Nekoliko puta promiješajte i preko pospite sol i biber.

*Ako ne volite salsu kao začin, možete koristiti jednu čajnu kašiku maslinovog ulja sa limunom, limetom ili bosiljkom kao ukusan preljev.

3. Kream dijon tuna

Ovo je odličan recept ako volite kremasta jela. Za razliku od drugi kremastih jela, koja su obično visoko masna, ovo jelo je nemasno i nisko-kalorično, a sadrži mnogo proteina zahvaljujući tuni.

  • Jedna konzerva tune
  • 1 čajna kašika Dijon senfa
  • ¼ šolje grčkog jogurta
  • Sol i biber
  • 1 šolja pšenične tjestenine

Kombinujte dijon senf sa grčkim jogurtom. Pomiješajte sa tunom i prelijte preko skuhane tjestenine. Stavite sol, biber i bilo koji željeni začin.

4. Proteinski paket topljene tune

Za one dane kad trebate topli obrok za ponijeti, ovakva tuna je odlična. Za razliku od drugačijih topljenih tuna, koje imaju mnogo zasićenih masti i ugljikohidrata, ova ima umjerenu količinu ugljikohidrata i proteina u konzervi tune da podrži vaš cilj za izgradnjom mišića. Zbog male količine, odlično se priprema u toster-pećnici.

  • Jedan engleski pšenični mufin
  • Jedna konzerva tune
  • 2 čajna kašika sos paradajza
  • Origano
  • 2 komada nemasnog mocarela sira

Podijelite mufin i razmažite sos na obje strane, po jednu kašiku na svaku polovinu. Prekrijte tunom, pospite origano i po jedan komad sira stavite na obje strane. To postavite u toster-pećnicu i držite 2-3 minute, ili dok se sir ne otopi.

5. Tuna i jabuka salata

Za nešto sasvim drugačije, probajte ovu salatu s jabukama i tunom. Uz jabuke i brusnicu, dobit ćete dodatna vlakna i slatkoću, da izbalansira kiselost luka i bosiljka. Slobodno zamijenite preljev sa nečim što vam se više sviđa.

  • 2 šolje romain salte, razlomljene na komade veličine zalogaja
  • Jedna sjeckana zelena jabuka
  • 2 čajne kašike sušenih brusnica
  • 4-5 prstena narezanog luka
  • Jedna konzerva tune
  • ½ šolje izrezanog avokada
  • 1 čajna kašika maslinovog ulja sa 1 čajnom kašikom bosiljka za preljev

Ubacite sve sastojke u veliku zdjelu, osim maslinovog ulja i bosiljka. Kombinujte ova dva sastojka i onda prespite preko ostalih.

6. Tuna pizza

Ako volite pizzu, ali ne volite sastojke i to kako djeluje na vas, slijedi mnogo zdravija alternativa. Ne samo da sadrži manje ugljikohidrata, nego sadrži i bitne sastojke od svježeg povrća do proteina i sporoprobavljivih ugljikohidrata.

  • 1 mala pšenična tortilja
  • 2 čajne kašike pizza umaka
  • 1 konzerva tune
  • Narezane gljive, luk i crvene paprike
  • Posipanje nemasnog mocarela sira
  • Začini za okus: so, crni biber, origano, bosiljak, svježi bijeli luk ili u prahu

Premažite pizza umak preko meke tortilje i pospite tunu preko. Zatim dodajte izrezano povrće preko pizze, začinite i pospite sir. Stavite u pećnicu na oko 180 C° i pecite oko 6-8 minuta ili dok se sir ne otopi, i tortilja izgleda hrskava.

7. Tuna i kiseli krastavci

Još jedan brz i jednostavan recept, priprema se za par minuta, može se držati u frižideru i poslužiti kad god. Poslužite sa pšeničnim kiflicama ili bilo kojim drugim ugljikohidratima po vašem izboru.

  • 1 konzerva tune
  • 3-4 kisela krastavca izrezana
  • Jedna čajna kašika nemasne ili vrlo malo masne majoneze
  • Sol i biber
  • Jedna pšenična kiflica

Izrežite kisele krastavce u male dijelove i pomiješajte sa tunom. To stavite sa majonezom i dodajte sol i biber.

8. Italijanska tuna pita

Dobar izbor za brzi ručak, lako se sprema i odlična kad trebate povećati unos kalorija. Kao i sa ostalim receptima i ovdje dobijate balans između tri makronutrijenta: proteina, ugljikohidrata i masti. To znači trajnu energiju cijelo poslijepodne iz ovog zdravog obroka.

  • Jedno tijesto od cjeloviog pšenićnoh zrna
  • Jedna konzerva tune
  • 2 čajne kašike italijanskog preljeva za salate
  • Isjeckana salata
  • 2-3 paradajza
  • 3-4 kriške krastavca

Kombinujte tunu sa jednom čajnom kašikom preljeva za salatu i stavite na tijesto. Dodajte isjeckanu salatu, paradajz i krastavce, i pospite to s ostatkom preljeva za salatu.

Ne zaboravite oštar otvarač konzervi za brzo otvaranje konzerve tune. Bez obzira da li nastojite izgraditi mišiće, tonirati ili dostići fizičku kondiciju, tuna vam je odličan izbor što se tiče prehrane. Učinite pripremanje tune zanimljivim, uključite kreativnost sa ovim odličnim izvorom proteina. Vaš organizam se neće žaliti.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak