U čast nacionalnom danu dizze sa sirom, predstavljamo vam zdraviju verziju mnogima omiljene hrane. Šta je i dalje čini najboljom? Mnogo sira i odličan ukus. Zdravija pizza sa cijelovitim zrnima pšenice će zadržati osjećaj sitosti mnogo duže. Što se sosa tiče, umjesto tradicionalnog marinara sosa, ovaj put idemo sa sosom pesto, bogat zdravih masti iz maslinovog ulja i pinjole. Uz to, punomasni sir je zamijenjen sa manje masnim ricotta sirom i mozzarellom.
Pizza od pesto sira
Za 4 osobeSa svim tim svježim i ukusnim sastojcima zaboravite dostavu – zauvijek!
Šta vam je potrebno?
- 1 tijesto za pizzu od cijele pšenice
- 2 šalice svježeg lišća bosiljka
- ¼ pržene pinjole
- 3 kašike extra-djevičanskog maslinovog ulja
- 2 kašike vode
- 1 velika glavica češnjaka na četvrtine
- ½ kašike soli
- ½ kašike svježeg papra
- ¼ šolje djelomično obranog ricotta sira
- ¼ šolje isjeckanog nemasnog mozzarella sira
Priprema
- Prethodno zagrijte pećnicu na 220°C
- Pomastite tavu (posudu u kojoj odlučite peći) i rasporedite tijesto pizze po njoj.
- Napravite pesto sos: stavite bosiljak, pinjolu, parmezan, ulje, vodu, češnjak, sol i biber u posudu u kojoj ćete to sve izmiješati. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- ¼ šolje pesta stavite na tijesto, raspodijelite ravnomjerno. Ostatak pesta stavite u čvrsto zatvorenu posudu i osdložite u frižider.
- Na vrh pesta stavite ricotta sir (iako možda neće pokriti cijelo tijesto). Pospite mozzarellu preko.
- Pecite to 20 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju i nabubri.