Za 4 osobe

Pizza od pesto sira

Piše: Body.ba

Subota, 08.09.2012.

U čast nacionalnom danu dizze sa sirom, predstavljamo vam zdraviju verziju mnogima omiljene hrane. Šta je i dalje čini najboljom? Mnogo sira i odličan ukus. Zdravija pizza sa cijelovitim zrnima pšenice će zadržati osjećaj sitosti mnogo duže. Što se sosa tiče, umjesto tradicionalnog marinara sosa, ovaj put idemo sa sosom pesto, bogat zdravih masti iz maslinovog ulja i pinjole. Uz to, punomasni sir je zamijenjen sa manje masnim ricotta sirom i mozzarellom.

Sa svim tim svježim i ukusnim sastojcima zaboravite dostavu – zauvijek!

Šta vam je potrebno?

  • 1 tijesto za pizzu od cijele pšenice
  • 2 šalice svježeg lišća bosiljka
  • ¼ pržene pinjole
  • 3 kašike extra-djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike vode
  • 1 velika glavica češnjaka na četvrtine
  • ½ kašike soli
  • ½ kašike svježeg papra
  • ¼ šolje djelomično obranog ricotta sira
  • ¼ šolje isjeckanog nemasnog mozzarella sira

Priprema

  • Prethodno zagrijte pećnicu na 220°C
  • Pomastite tavu (posudu u kojoj odlučite peći) i rasporedite tijesto pizze po njoj.
  • Napravite pesto sos: stavite bosiljak, pinjolu, parmezan, ulje, vodu, češnjak, sol i biber u posudu u kojoj ćete to sve izmiješati. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  • ¼ šolje pesta stavite na tijesto, raspodijelite ravnomjerno. Ostatak pesta stavite u čvrsto zatvorenu posudu i osdložite u frižider.
  • Na vrh pesta stavite ricotta sir (iako možda neće pokriti cijelo tijesto). Pospite mozzarellu preko.
  • Pecite to 20 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju i nabubri.

 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare

BlaBla

>Uživanje u SFF-u uz nezamjenljiv okus Plazma keksa

Srebreni sponzor SFF-a

Uživanje u SFF-u uz nezamjenljiv okus Plazma keksa

Brend Plazma, koji s ponosom podržava kulturne događaje i učestvuje u unapređenju umjetnosti, je ove godine...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Poraz na Olimpijadi prebolio uz brdo "junk" hrane

Razočarani Australac

Poraz na Olimpijadi prebolio uz brdo "junk" hrane

Poznato je da tokom priprema vrhunski sportaši zbog žestine treninga nekada tokom dana unose i po 10.000...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Kako pronaći lažni med i raskrinkati varalice

Par načina

Kako pronaći lažni med i raskrinkati varalice

Činjenica da čak 76 posto meda koji se nalazi na tržištu, u svom sastavu sadrži hemikalije, odnosno nije...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Greške kojima sebi otežavamo podnošenje vrućine

Kako se rashladiti?

Greške kojima sebi otežavamo podnošenje vrućine

Tokom vrućih ljetnih dana, potpuno prirodno je to da posežemo za što je moguće hladnijim pićima, kako bi...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)