Za 4 osobe

Pizza od pesto sira

Piše: Body.ba

Subota, 08.09.2012.

U čast nacionalnom danu dizze sa sirom, predstavljamo vam zdraviju verziju mnogima omiljene hrane. Šta je i dalje čini najboljom? Mnogo sira i odličan ukus. Zdravija pizza sa cijelovitim zrnima pšenice će zadržati osjećaj sitosti mnogo duže. Što se sosa tiče, umjesto tradicionalnog marinara sosa, ovaj put idemo sa sosom pesto, bogat zdravih masti iz maslinovog ulja i pinjole. Uz to, punomasni sir je zamijenjen sa manje masnim ricotta sirom i mozzarellom.

Sa svim tim svježim i ukusnim sastojcima zaboravite dostavu – zauvijek!

Šta vam je potrebno?

  • 1 tijesto za pizzu od cijele pšenice
  • 2 šalice svježeg lišća bosiljka
  • ¼ pržene pinjole
  • 3 kašike extra-djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike vode
  • 1 velika glavica češnjaka na četvrtine
  • ½ kašike soli
  • ½ kašike svježeg papra
  • ¼ šolje djelomično obranog ricotta sira
  • ¼ šolje isjeckanog nemasnog mozzarella sira

Priprema

  • Prethodno zagrijte pećnicu na 220°C
  • Pomastite tavu (posudu u kojoj odlučite peći) i rasporedite tijesto pizze po njoj.
  • Napravite pesto sos: stavite bosiljak, pinjolu, parmezan, ulje, vodu, češnjak, sol i biber u posudu u kojoj ćete to sve izmiješati. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  • ¼ šolje pesta stavite na tijesto, raspodijelite ravnomjerno. Ostatak pesta stavite u čvrsto zatvorenu posudu i osdložite u frižider.
  • Na vrh pesta stavite ricotta sir (iako možda neće pokriti cijelo tijesto). Pospite mozzarellu preko.
  • Pecite to 20 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju i nabubri.

 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare

BlaBla

>Bolje nego svježe: Povrće koje je zdravije kuhano

Maksimum zdravlja

Bolje nego svježe: Povrće koje je zdravije kuhano

Iako termičkom obradom najveći dio namirnica gubi svoja hranjiva svojstva, postoje i one koje su daleko...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Brže od blendera: Kako najbrže izrezati luk

Čovjek-mašina

Brže od blendera: Kako najbrže izrezati luk

Većina ljudi prolije značajnu količinu suza dok izreže jednu glavicu luka. Radi se o plinu koji se prilikom...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (1)

>Maslinovo ulje je korisnije nego što se mislilo

Univerzalna promjena

Maslinovo ulje je korisnije nego što se mislilo

Da je ulje cijeđeno iz maslina jedna od najzdravijih namirnica koje svom tijelu možemo priuštiti, već odavno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Kako najlakše razbiti orah? Pitajte ovog čovjeka

Denis Cyplenkov

Kako najlakše razbiti orah? Pitajte ovog čovjeka

Razbijanje oraha je praktično nemoguća misija bez čekića ili neke druge sofisticiranije opreme. Međutim, to...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)