Za 4 osobe

Pizza od pesto sira

Piše: Body.ba

Subota, 08.09.2012.

U čast nacionalnom danu dizze sa sirom, predstavljamo vam zdraviju verziju mnogima omiljene hrane. Šta je i dalje čini najboljom? Mnogo sira i odličan ukus. Zdravija pizza sa cijelovitim zrnima pšenice će zadržati osjećaj sitosti mnogo duže. Što se sosa tiče, umjesto tradicionalnog marinara sosa, ovaj put idemo sa sosom pesto, bogat zdravih masti iz maslinovog ulja i pinjole. Uz to, punomasni sir je zamijenjen sa manje masnim ricotta sirom i mozzarellom.

Sa svim tim svježim i ukusnim sastojcima zaboravite dostavu – zauvijek!

Šta vam je potrebno?

  • 1 tijesto za pizzu od cijele pšenice
  • 2 šalice svježeg lišća bosiljka
  • ¼ pržene pinjole
  • 3 kašike extra-djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike vode
  • 1 velika glavica češnjaka na četvrtine
  • ½ kašike soli
  • ½ kašike svježeg papra
  • ¼ šolje djelomično obranog ricotta sira
  • ¼ šolje isjeckanog nemasnog mozzarella sira

Priprema

  • Prethodno zagrijte pećnicu na 220°C
  • Pomastite tavu (posudu u kojoj odlučite peći) i rasporedite tijesto pizze po njoj.
  • Napravite pesto sos: stavite bosiljak, pinjolu, parmezan, ulje, vodu, češnjak, sol i biber u posudu u kojoj ćete to sve izmiješati. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  • ¼ šolje pesta stavite na tijesto, raspodijelite ravnomjerno. Ostatak pesta stavite u čvrsto zatvorenu posudu i osdložite u frižider.
  • Na vrh pesta stavite ricotta sir (iako možda neće pokriti cijelo tijesto). Pospite mozzarellu preko.
  • Pecite to 20 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju i nabubri.

 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare

BlaBla

>Kako rashladiti piće za par minuta?

Korisni savjeti

Kako rashladiti piće za par minuta?

Topli su dani pred nama, a na žalost pića neće uvijek biti dovoljno hladna kako bi vas mogla pravilno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Trik za vađenje košpica iz trešnji

Korisni savjeti

Trik za vađenje košpica iz trešnji

Trešnje su omiljeno ljetno voće, popularno i u kolačima i u brojnim drugim slatkišima kao što su štrudle,...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>A želio je samo kupiti sladoled...

Sladoled atrakcija

A želio je samo kupiti sladoled...

Turisti koji u starom dijelu Istanbula požele kupiti sladoled, mogli bi biti prilično iznenađeni nakon što iz...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Fenomenalno: Izmutite jaje bez razbijanja ljuske

I to je moguće

Fenomenalno: Izmutite jaje bez razbijanja ljuske

I ovoga puta se potvrdilo to da kuhanje može biti i više nego zanimljivo, samo ako upotrijebimo malo više...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)