Aminokiseline: Šta su i koje su najvažnije

Pomoć do top forme

Aminokiseline su generalno jedan od najmanje poznatih pojmova bodybuilding i fitness rekreativcima, a njihova važnost za ljudski organizam je naprosto ogromna. Aminokiseline predstavljaju prirodne spojeve koji u prirodi rijetko kada dolaze u slobodnom stanju, te svojim lancima obično grade sastav dobro poznatih proteina, a postoje i druge koje ne ulaze u sastav proteina ali su također iznimno važne.

Iako postoji ogroman broj aminokiselina, njih 20 ulazi u sastav čovjekovog organizma. Tijelo ima sposobnost da samo gradi njih deset, dok je drugih deset aminokiselina nužno unositi kroz ishranu.

Kako bi izbjegli nabrajanje svih dvadeset aminokiselina i pojedinačno navođenje njihovih funkcija u organizmu, u nastavku ćemo se bazirati samo na one najvažnije čiji dodatak ishrani u vidu suplemenata daje konkretne efekte fizički aktivnim osobama koje tragaju za poboljšanjem kondicije, povećanjem snage, razvojem mišićne mase, te generalnim unapređenjem fizičke forme.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak