Kako djeluju steroidi? - Body.ba

Saznajte

Kako djeluju steroidi?

Piše: Body.ba

Petak, 22.11.2013.

Kako djeluju steroidi?

Anabolički steroidi su vještačke proizvedene supstance koje imaju djelovanje na hormon testosteron. Naučnici već godinama znaju da je glavana upotreba anaboličkih steroida u formiranju određenih muškim karakteristika, uključujući i povećanje mišićne mase. Testosteron, specifični hormon odgovaran za izgradnju mišića, prvi put je izoliran 1935. godine.

Tokom Drugog svjetskog rata, njemački naučnici su prvi sintetizirali anabolički steroid. Smatra se da su Nijemci uradili veliki broj eksperimenata na čovjeku (prvenstvono na zatvorenike), koji su uključivali istraživanje djelovanja anaboličkog sterioda. Rezultati tih eksperimenata su zauvijek izgubljeni jer se nikad nisu javno objavili.

Neke osobe koje su bile članovi vojske kažu da su Nijemci davali ovakve steroide svojim vojnicima kako bi povećali njihovu agresivnost. Da je čak i sam Hitler koristio steroide potvrđuju i zabilješke koje je vodio njegov doktor, a koje su javne. Danas se samo pretpostavlja da su steroidi pridonijeli isticanju njegove agresvine ličnosti.

Testosteron, kao i svi anabolički steroidi, pored anaboličkog ima i androgeno dejstvo, što znači da svi anabolički steroidi pored uloge koju imaju da izgrade mišićno tkivo, učestvuju i u proizvodnji muških karakteristika. Pa tako, efekti maskulinizacije, od upotrebe steroida, kod žena su zapanjujuće. Ali s obzirom na to da žene sve više učestvuju u ekstermnim sportovima, sve veći broj žena koristi steroide.


Naučnici su se potrudili da izoliraju anabločko dejstvo testosterona kako bi napravili supstancu koja potiče izgradnju mišićnog tkiva bez efekta na muške karakteriste, ali se ispostavilo da to nije moguće. Anabolički steroidi ne mogu graditi mišiće bez utjecaja na sve ostalo.

Sintetički anabolički steridi su proizvedeni sa manjim modificiranim utjecaj na molekule testosterona. Male razlike koje su napravljenje ovom modifikacijom daju razni tipovi anaboličkih steroida sa malo različitim rezultatima. Na primjer, neki od njih imaju manji efekat na muškarce od ostalih.


Anabolički steroidi mogu biti podjeljeni u više grupa, ali postoje dvije osnove - tablete i inekcije. Steroidi u obliku tableta (oralni steroidi) generalno su više toksični od inekcija, jer prolaze kroz digestivni sistem i jetru, gdje pri dugotrajnoj upotrebi mogu uzrokovati oštećenje jetre. Steroidi u obliku inekcija se apsorbiraju direktno u tijelo bez njihovog prolaza kroz oragne, pa ste na ovaj način malo sigurniji.

Za razliku od oralnih koje ostaju u tijelu nekoliko sati, inekcije imaju uticaja nekoliko dana. Neki steroidi mogu da se identificiraju u tijeli čak i do 12 mjeseci.

Čovjekovo tijelo različito reaguje na anaboličke steroide. Upotrebom istih anaboličkih steroida, na primjer, jedna osoba može nakon izvjesnog vremenskog perioda da dobije i do 6 kilograma mišićne mase, dok druga osoba pod istim ulovima može dobiti samo 1 kilogram.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson iskreno

Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson je istinska legenda bodybuildinga, nesalomljivi sportista koji na najbolji način svijetu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

I do 500 funti dnevno

Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

Nestvarno mnogo plaćeni frizeri fudbalskih zvijezda čije kreacije na glavama predstavljaju na svakoj novoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Zvanične statistike

Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Jedan od najboljih pokazatelja da se na stilove života i načina ishrane pripadnika nekih nacija ne treba ni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)