Debljanje uzrokovano stresom: Kako ga spriječiti? - Body.ba

Izborite se sa kortizolom

Debljanje uzrokovano stresom: Kako ga spriječiti?

Piše: Body.ba

Srijeda, 30.07.2014.

Debljanje uzrokovano stresom: Kako ga spriječiti?

Ogroman dio populacije pretilih osoba na svom problemu s viškom kilograma upravo može zahvaliti visokom nivou stresa, koji osim što pravi probleme unutar tijela, odražava se i na sam vanjski izgled.

Stres kao stres u suštini uopšte nije loša stvar, jer je tzv. hormon stresa - kortizol zadužen za pripremu cijelog ljudskog organizma na dolazak i preživljavanje nekih teških i izazovnih situacija. Stres praktično osigurava nesmetano funkcionisanje ljudskog tijela pod velikim naporima, kako fizičkim tako i psihičkim, ali problem nastaje onda kada je organizam primoran da duže vrijeme funkcioniše u takvom režimu rada.

Sve to objašnjava zaključke naučnih istraživanja vršenih u Ohiju, gdje je potvrđeno da povišen nivo kortizola u krvi rezultira povećanjem apetita, povećanjem želje za brzom hranom, te čak olakšava nakupljanje masnih naslaga u predjelu stomaka. Zanimljivo je da u takvom režimu rada tijelo sagorijeva puno manje kalorija nego obično, pa izvorni sistem za preživljavanje danas se obično okreće protiv ljudi i pored stvaranja ostalih problema, vodi ih i ka debljanju i izlaganju brojnim bolestima koje pretilost inače izaziva.

Zbog toga je važno povesti računa o ishrani jer je za ostanak u dobroj formi u ovim okolnostima neophodno dodatno zalaganje i povećana pažnja. Zbog toga se preporučuje:

- Izbjegavanje brze hrane 

Sastavi ove vrste hrane jednostavno kvare formu i najvećih sportista, pa zamislite šta je tek sa ljudima koji su na granici pretilosti.

- Odabir optimalnih veličina porcija 

Čak i najzdravija hrana u prevelikoj količini daje isti efekat kao i nezdrava, te stvara kalorijski suficit koji vodi ravno do debljanja.

- Oprez sa slatkišima i masnoćama

Ono što je zajedničko za ove dvije vrste namirnica je to i jedni i drugi imaju ogromnu kalorijsku vrijednost, pa tako jedna čokoladica nosi jednak broj kalorija koliko i pristojan obrok, baš kao i dvije kašike masnoće bilo koje vrste.

- Ubrzanje metabolizma

Postoji više načina ubrzanja metabolizma, ali jedino potpuno provjereno je to da se jedu male porcije hrane ali jako često. Dakle, umjesto uobičajena tri obroka, istu količinu hrane rasporediti na 5-6 manjih obroka. Osim toga, ishrani se mogu dodati i namirnice poput ljutih papričica, zelenog čaja i drugih, koje potiču ubrzanje metabolizma.

Zlatni savjet: Počnite vježbati

Ubica stresa, ubica masnih naslaga, ubica loše forme, to je trening. Osim toga, podiže raspoloženje, podiže kompletno samopouzdanje i poboljšava kompletno zdravlje. Čak iako vas nije toliko briga za izgledom i niste opterećeni tim da imate težnju stalno biti u dobroj formi, fizičke aktivnosti vam mogu pomoći da konačno budete "pravi vi" i prodišete punim plućima.

Psihički umor i stres, tope se pod fizičkim umorom, pa to direktno omogućava i postizanje bolje produktivnosti na svakom polju života. Dodatni bonus je i činjenica da vježbanje potiče iznad spomenuto ubrzanje metabolizma.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Imala je samo 35 kg a sada je dizačica tegova

Pobijedila anoreksiju

Imala je samo 35 kg a sada je dizačica tegova

Sophia Ellis je heroina koja je prešla put od anoreksije do takmičenja u profesionalnom dizanju tegova. Iako...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Eksplozija stomaka

Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Legendarna teretana na otvorenom Muscle Beach u Kaliforniji, mjesto je na kom su svojevremeno trenirale neke...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Par dana pred prosidbu

Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Srceparajuća priča o smrti 25-godišnjeg bodybuildera iz Velike Britanije Sama Standerwicka, potresla je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Jon Jones pred krahom

Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Šampion UFC-a Jon Jones, samo par dana nakon herojskog poduhvata i velike pobjede nad Danielom Cormierom koja...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)