Hemikalija u svakodnevnim namirnicama

Saznajte

Veliki broj namirnica koje se nalaze u našoj svakodevnoj ishrani sadrže hemikaliju koja uzrokuje formiranje tumora, potvrdila su istraživanja. Riječ je o hemikaliji koja se zove akrilamin, a ima je u kafi, čipsu, pomfritu, krekerima i brojnoj hrani za bebe. Ovo opasno sjedinjenje nastaje pri termičkom zagrijavanju tokom prženja navedenih namirnica. 

Hemikalija u svakodnevnim namirnicama
Foto: Unsplash

Ovoj hemikaliji najviše su izložena djeca zbog male tjelesne težine. Opasnost od akrilamida sada je potvrdila i EFSA (European Food Safety Authority), koja je već počela da predlaže nove zakone u kojima će biti predmet nadzor prehrambrene indusrije, prenosi Daily Mail. 

U Velikoj Britaniji, proizvođači hrane su već sada pod velikim pritiskom da promjene način prerađivanja hrane i da uvedu nove procese uz koje će se smanjiti količina akrilamida u tim proizvodima. 

Zašto je toliko opasno ovo sjedinjenje?

"Akriamid, koji se oralno konzumira se apsorbira u gastrointestionalnom traktu i distribuira se u svim vitalim organima, pa se tako i metabolizira. Tako nastaje glicidamin koji uzrokuje genetsku mutaciju i tumore, koje smo mogli uočiti kod laboratorijskih životinja.", objašnjava doktorica koje je na čelu Komiteta EFSA koji se bavi istraživanjem akrilamida. 

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak