Veliki broj namirnica koje se nalaze u našoj svakodevnoj ishrani sadrže hemikaliju koja uzrokuje formiranje tumora, potvrdila su istraživanja. Riječ je o hemikaliji koja se zove akrilamin, a ima je u kafi, čipsu, pomfritu, krekerima i brojnoj hrani za bebe. Ovo opasno sjedinjenje nastaje pri termičkom zagrijavanju tokom prženja navedenih namirnica.
Hemikalija u svakodnevnim namirnicama
SaznajteOvoj hemikaliji najviše su izložena djeca zbog male tjelesne težine. Opasnost od akrilamida sada je potvrdila i EFSA (European Food Safety Authority), koja je već počela da predlaže nove zakone u kojima će biti predmet nadzor prehrambrene indusrije, prenosi Daily Mail.
U Velikoj Britaniji, proizvođači hrane su već sada pod velikim pritiskom da promjene način prerađivanja hrane i da uvedu nove procese uz koje će se smanjiti količina akrilamida u tim proizvodima.
Zašto je toliko opasno ovo sjedinjenje?
"Akriamid, koji se oralno konzumira se apsorbira u gastrointestionalnom traktu i distribuira se u svim vitalim organima, pa se tako i metabolizira. Tako nastaje glicidamin koji uzrokuje genetsku mutaciju i tumore, koje smo mogli uočiti kod laboratorijskih životinja.", objašnjava doktorica koje je na čelu Komiteta EFSA koji se bavi istraživanjem akrilamida.