Iskoristite koru od jabuke na mnogo načina

Korisni savjeti

Jabuka je jedan od omiljenih jesenjih plodova koje možete pripremiti na brojne načini. Ali, umjesto da bacite njihovu koru, možete je iskoristiti na nekoliko praktičnih načina. Ona sadrži jako puno hranjivih materija, ali ako ipak ne želite da je jedete, iskoristite je za nešto drugo.

Iskoristite koru od jabuke na mnogo načina
Foto: Unsplash

Napravite žele ili čips

Jabuka je puna antioksidansima, naročito kora. Pola vitamina C koje jabuka sadrži nalazi se u kori. Svoju dozu antioksidansa možete dobiti za doručak sa želeom napravljenim od kore ili sa slatkim čipsom od kore. 

Sve što trebate uraditi jeste da komade kore od jabuke ispraskate sa malo vode, dodate šećer i cimet. Poredajte u pleh oloženim sa hartijom za pečenje i stavite u rernu na 150 stepeni, i pecite sve dok ne postanu hrskavi.

Napravite čaj

Na ovaj ćete način izvući najviše antioksidansa iz kore. Treba vam samo kora, 3-4 šolje vode, pola kašike cimeta, jedna kašika meda i jedna kašika limunovog soka. U jednu šolju stavite sve sastojke osim meda i pustite da prije jedno 15 minuta. Iscjedite ga, dodajte med i imate savršeno i zdravo piće.

Osvježite vazduh

Jabuka i cimet su mnogim ljudima omiljeni mirisi u domaćinstvima. Kuhajte koru od jabuke, cimet, đumbir i limun. Ostavite da isparava dok se miris širi vašim domom. 

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak